Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Gunstige Wind

10 juni t/m 31 oktober 2023 | Waterlandsmuseum De Speeltoren | Monnickendam (Waterland)
Vanaf 10 juni is in Waterlandsmuseum de Speeltoren de installatie “Gunstige Wind” te zien, een werk van zes kunstenaars van de Waterlandse Kunstkring: Anja Teunisse, Anneke Mulder, Ashti Schuit, Carolien Broersen, Marian van Ewijk en Philine van der Vegte.

Deze installatie gaat over de invloed van de veranderlijke wind tijdens de Slag op de Zuiderzee. We zien dansende zeilen voor een wandschildering van een woeste zee met een al even onstuimige lucht. Zo worden de dramatische gebeurtenissen van deze beroemde zeeslag opgeroepen. Het gaat over de kracht en schoonheid van wind en water. Het roept de vraag op wat de invloed is van zoiets banaals als het weer op het menselijk gedrag en daarmee op de loop van de geschiedenis.

Het werk is geïnspireerd op de Slag op de Zuiderzee, een historische gebeurtenis die in 1573 plaatsvond en dit jaar – 450 jaar later – in Monnickendam uitgebreid wordt herdacht en gevierd. De strijd ging tussen de vloot van de Hollandse Watergeuzen en een Spaansgezinde vloot. Doorslaggevend voor de overwinning van de Hollanders bleek wind uit de goede richting. De geuzen moesten nadat ze met hun zeilschepen aan lagerwal waren geraakt bij Nek aan de West-Friese kust vier dagen wachten op gunstiger wind, ‘ghevoechlijcker wint’ zoals we in historische documenten kunnen lezen.


Aanvangstijden

10 juni t/m 31 oktober 2023: 00:00 uur

dinsdag t/m zondag 13 - 17 uur.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van de tentoonstelling zelf.

Bezoekersinformatie

Waterlandsmuseum De Speeltoren
Noordeinde 2
1141 AM Monnickendam (Noord-Holland)
Meer informatie »

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Tentoonstelling | Beeldende kunst

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *


Laat dit leeg:

Zet alvast in je agenda