Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Terug naar Abbingawâld schets van Beetsterzwaag

Woensdag 22 september 2021 | Zalencentrum De Buorskip | Beetsterzwaag (Opsterland)
Lezing: "Terug naar Abbingawâld, een schets van Beetsterzwaag 1850 - 1950" door Drs. Bert Looper, historicus, voormalig directeur Tresoar (het archief in Leeuwarden, waar de geschiedenis van Fryslân wordt bewaard). Bert Looper schetst hoe de lokale gemeenschap van Beetsterzwaag eruit zag van 1850 tot 1950. Uitgangspunt voor zijn verhaal is de sleutelroman Abbingawâld (= Beetsterzwaag) van de Friese schrijver Sjoerd van der Schaaf. In korte verhalen geeft Van der Schaaf, die als ambtenaar in het dorp werkte, een beeld van de bewoners, van hoog tot laag, van arm tot rijk, en beschrijft hij subtiel hoe de gemeenschap van Beetsterzwaag als ‘organisme’ werkte. Pikant en spannend detail is dat het boek bij verschijnen in 1947 nogal wat opschudding veroorzaakte, want wie was wie? Bert Looper zoekt de feiten achter de fictie en probeert de eigen atmosfeer van Beetsterzwaag te verklaren uit de eigen historische lijnen van dit unieke Friese dorp van adel, burgers, boeren en buitenlui.
Reserveren aanbevolen! Dit is de zesde lezing van de lezingenserie door prominente sprekers bij de Van Lynden Buiten-tentoonstelling “Van Lyndens Erfenis”, die tot eind september in Beetsterzwaag te zien is. In de tuinen van Huize Lyndenstein wordt het bijzondere verhaal verteld van de adellijke familie Van Lynden. De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee.


Aanvangstijden

Woensdag 22 september 2021: 20:00 uur
Let op: Dit heeft al plaatsgevonden.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van de voorstelling zelf.

Prijzen

entree 10 euro; parkeren gratis.
 

Bezoekersinformatie

Zalencentrum De Buorskip
Vlaslaan 26
9244 CH Beetsterzwaag (Friesland)


Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Theater | Lezing

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *






Laat dit leeg:

Zet alvast in je agenda