Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Lezing Arjen Dijkstra De Friese astronomie

Donderdag 26 oktober 2023 | Tresoar | Leeuwarden
Meer dan tweehonderd jaar stond in Franeker een vooraanstaande universiteit. Er kwamen studenten en onderzoekers uit binnen- en buitenland op af. Onder andere op het gebied van de astronomie was die universiteit een instituut met een grote reputatie. Meerdere astronomen deden grote en kleine ontdekkingen en beleefden zo hun eigen eureka! moment.

In deze lezing belicht Arjen Dijkstra een aantal van die bijzondere ontdekkingen. Zo werd in 1607 een astronomisch meetinstrument uitgevonden, zag een jonge student in 1639 een onbekende ster en jaagde een astronomie hoogleraar op onbekende kometen. In 1689 werkte een professor mee aan het oplossen van het grootste astronomische probleem uit die tijd. Dit vond allemaal plaats in het Friese Franeker!

Arjen Dijkstra
Arjen Dijkstra (1979) is directeur van Tresoar, archief, bibliotheek en literatuurmuseum van Fryslân. Hiervoor was hij directeur van het Universiteitsmuseum Groningen. Dijkstra is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap. Hij werkte acht jaar, met tussenpozen, aan een onderzoek naar het leven van Eise Eisinga. In 2021 publiceerde hij De Hemelbouwer. Een biografie van Eise Eisinga. Daarnaast publiceerde hij samen met Mark Hektor It Himelbouwerke, een kinderboek over het ontstaan van het Franeker Planetarium.

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis. In 2023 staat het thema Eureka! centraal.


Aanvangstijden

Donderdag 26 oktober 2023: 00:00 uur

De lezing begint om 20.00 uur.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van de voorstelling zelf.

Prijzen

Graag opgave vooraf via de website van Tresoar.
 

Bezoekersinformatie

Tresoar
Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden (Friesland)
Meer informatie »

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Theater | Lezing

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *


Laat dit leeg:

Zet alvast in je agenda