Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Lezing over de uitbarsting van de Vesuvius

Dinsdag 9 april 2024 | Tresoar | Leeuwarden
De uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Chr. Heeft de Campaanse stad Pompeii voor later eeuwen geconserveerd. Hoe vond die uitbarsting plaats? Hoe reageerden de mensen? Daarover bestaan twee belangwekkende brieven van Plinius de Jongere (ca. 100). Ze vormen samen essentiële informatie over de dramatische gebeurtenissen. In het eerste deel van de lezing staan deze brieven centraal. Daarbij gaan we onder meer in op enkele merkwaardige details. Hoe moeten we de brieven lezen? Zijn ze een ooggetuigenis of nog iets méér of iets anders dan dat?

Het tweede deel van de lezing staat in het teken van teksten uit Pompeii zelf. Een groot aantal graffiti is daar, juist als gevolg van de vulkaanuitbarsting, bewaard gebleven. We bekijken een aantal voorbeelden van verschillende soorten boodschappen van gewone Pompejanen. Waarschuwing: hierbij komen flink wat obscene Latijnse woorden langs.

Vincent Hunink (1962) is universitair docent Latijn en vroegchristelijk Grieks en Latijn aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 1992 heeft hij een groot aantal vertalingen gepubliceerd van werken uit de Klassieke Oudheid, vooral uit het Latijn. Recent betrof dit onder meer enkele bundels brieven van Plinius en een bloemlezing van Pompejaanse graffiti, verder werk van Tacitus, Apuleius en de christelijke auteur Minucius Felix.

De lezing is gratis en wordt gegeven in het kader van de Week van de Klassieken. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor de Klassieke.


Aanvangstijden

Dinsdag 9 april 2024: 19:30 uur
Let op: Dit heeft al plaatsgevonden.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van de voorstelling zelf.

Prijzen

Wel graag vooraf aanmelden via de site van Tresoar.
 

Bezoekersinformatie

Tresoar
Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden (Friesland)

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Theater | Lezing

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *


Laat dit leeg:

Ook interessant

 • De 'Vijf Mei Rede' door prof Dr Friso...
  5 mei
 • De Uittocht in Pingjum
  vanaf 4 mei
 • Rasti Rostelli Hypnose Show Leeuwarden
  21 juni
 • Concert Gekooide Vogels
  14 april
Zet alvast in je agenda