Inloggen

Passiespelen Tegelen gaan door!

De kogel is door de kerk: de Passiespelen Tegelen 2021 gaan door!
Op zaterdag 3 juli vinden in openluchttheater De Doolhof de eerste twee voorstellingen plaats van de 21ste Tegelse Passiespelen. Tot en met zondag 5 september worden 36 voorstellingen gespeeld, telkens twee maal per dag, zonder pauze en coronaproof.


De Passiespelen vertelt het verhaal over de laatste dagen van Jezus; van zijn glorieuze intocht in Jeruzalem en het laatste avondmaal tot zijn dood aan het kruis en uiteindelijk zijn verrijzenis. Verwacht een gloednieuwe theatervoorstelling, die een publiek van alle leeftijden prikkelt en aansluit op relevante vraagstukken die vandaag de dag leven.

Drie maal is scheepsrecht

Drie maal is scheepsrecht
Eind maart 2020 – decor en kostuums waren klaar – aan de vooravond van de laatste repetitiefase van de Passiespelen Tegelen gooide corona roet in het eten. Regisseur, artistiek team, de spelers en alle andere medewerkers staan sindsdien in de startblokken. Eerst uitstel naar 18 april 2021 en vervolgens uitstel naar uiteindelijk 3 juli 2021. Meer dan een jaar later dan gepland.

Meer dan een jaar lang is – binnen toegestane normen – verder gerepeteerd. Eind oktober werd besloten om een coronaproof voorstelling te maken met een herwerkt script. Publiek op ‘anderhalve meter’ en op 25% van de theatercapaciteit. Mocht er verruiming komen dan kan wél worden opgeschaald.

Allen hebben er ontzettend veel zin in! De motivatie is hoog, de beleving intens. Na twee keer uitstel. Eindelijk spelen! Drie maal is scheepsrecht.

Verhaal van hoop, liefde en vertrouwen

‘Wij wilden per se de uitdaging aan gaan en nog dit jaar spelen. Tot 2025 wachten was geen optie. Wij voelen het als onze plicht om ons verhaal van hoop, liefde en vertrouwen juist in deze moeilijke bizarre periode te vertellen. Het is ook de enige mogelijkheid tot behoud van de Passiespelen, óók voor de toekomst’, aldus voorzitter en regisseur. Passiespelen Tegelen maakt deel uit van ons nationaal immaterieel cultureel erfgoed.

Coronaproof voorstelling

Regisseur Cees Rullens verwacht, dat deze compacte voorstelling aan kwaliteit en intensiteit gaat winnen. Zeker doordat de voorstelling zonder pauze in ‘één beweging’ doorgespeeld kan worden. Spelen op anderhalve meter vraagt de nodige regie-aanpassingen en dat resulteert in aangrijpende momenten.

Uiteraard moesten de nodige hobbels genomen worden. Zo zullen er geen 200 à 250 spelers – tekstrollen enerzijds en koor / figuratie anderzijds – tegelijk kunnen optreden. Dat zal voor koor / figuratie beurtrollen betekenen. Maar toch staan er straks op momenten nog zo’n 100 à 125 mensen op het immense podium in dat indrukwekkende decor en met prachtige kostuums.

Passiespelen wordt een belevenis

Een bezoek aan de Passiespelen wordt een belevenis, ook in deze bijzondere versie van de passievoorstelling in openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Omgeven met enige extraatjes om het verblijf te veraangenamen – coronaproof uiteraard - en de mogelijkheid om er een dagtrip of weekeindtrip van te maken.

Het Limburgs Museum, Keramiekcentrum De Tiendschuur en het Limburgs Schutterijmuseum presenteren tijdens de Passiespelen spraakmakende tentoonstellingen, Kloosterdorp Steyl en Kasteeltuinen Arcen zijn, evenals Venlo, een bezoek waard. Maak er een dag- of weekendtrip van. Ook zijn er enkele voorstellingen met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden en met simultaanvertaling in het Duits.

Omdat de organisatie verwacht dat het vanwege de maatregelen ook rondom de voorstelling ietwat anders gaat uitzien dan anders en horeca volgens de nu geldende restricties niet geopend kan zijn, wordt het publiek bij binnenkomst getrakteerd op een geschenktasje met o.a. een versnapering, een drankje, een geïllustreerd en informatief programmaboek én een bijzonder aandenken aan Passiespelen 2021. Onbekommerd en veilig genieten voor jong en oud van deze bijzondere voorstelling staat voorop.

Foto: © Zebra Fotostudios Venlo l Peter de Ronde

De leukste uitjes voor treinliefhebbers
10 x de leukste openluchtmusea in 2024
10 x Festivals in april 2024
Spot de Cheetawelpjes in Beekse Bergen
Toon de nieuwste thema's »