Inloggen

Aftellen naar Floriade Expo 2022 in Almere

Het Floriade-jaar is gestart! Op 4 januari was het nog precies 100 dagen tot de opening van Floriade Expo 2022 en tellen we samen af naar 14 april met een grote aftelklok in het centrum van Almere.

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert hier samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het jaar 2022 wordt een jaar vol spektakel, groene inspiratie en belevenissen in Almere: hét Floriade-jaar.

Floriade toont een hoopvolle toekomst

Floriade toont een hoopvolle toekomst
Groen leven in de stad. Duurzaam verbouwde voeding. Schone energie. Een gezonde leefomgeving. Thema’s die steeds meer mensen bezig houden en proberen toe te passen in hun dagelijkse leven. Thema’s met onontdekte kansen en mogelijkheden. Urgente thema’s als je bedenkt dat in 2050 68% van de wereldbevolking in steden zal leven. Floriade laat een hoopvolle toekomst zien. Het biedt een podium aan nationale en internationale grootdenkers en innovators die groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Kick-off Floriade jaar

Hilde van Garderen, locoburgemeester en wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing bij gemeente Almere en Hans Bakker, Algemeen Directeur Floriade Expo 2022 zijn voor de gelegenheid geïnterviewd door pionier groene leefomgeving en televisiepresentator Lodewijk Hoekstra. Hoe kijken ze aan tegen de ontwikkelingen van de wereldtuinbouwtentoonstelling, honderd dagen voor opening?

‘Floriade past bij Almere. We zijn een groene stad waarin veel ruimte is, in letterlijke en figuurlijke zin. Het thema van Floriade, Growing Green Cities, is een thema van nu. We weten allemaal dat steden over de hele wereld steeds groter worden. We hebben echt een uitdaging op het gebied van klimaatverandering. Hoe gaan we al die mensen op een verantwoorde manier voeden, wat betekent het voor de dieren, hoe gaan we in een mooie balans met elkaar verder leven? In de hele wereld wordt daarover nagedacht en dat komt samen bij Floriade. De Expo maakt inzichtelijk wat je als stad en als inwoner kan doen op een duurzame, circulaire manier met behoud van biodiversiteit, want we moeten beter gaan zorgen voor onze planeet.’ aldus Hilde van Garderen.

Ook het Kunst- en Cultuurprogramma van de Expo en in de stad is iets waar ze trots op is. ‘Het is nog nooit zo groot geweest als op deze Floriade. Veel Almeerse en Flevolandse pareltjes laten zien wat ze in huis hebben. Ik ben enorm trots op mijn stad en popel om al het moois te laten zien aan iedereen in binnen- en buitenland.’

Aftelklok in Almere Centrum

Tijdens de kick-off van het Floriade-jaar op 4 januari is een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in Almere Centrum onthuld.

De aftelklok staat op de Esplanade en kijkt uit over het Weerwater richting het Floriade-terrein. Deze grote kunstinstallatie is een concept van kunstproducent Mothership, die iedereen de waarde van kunst wil laten ervaren door bijzondere belevingen. Het is de missie van oprichter Jeroen Everaert om kunst een vanzelfsprekend onderdeel te maken van de openbare ruimte en kunst te laten ontstaan uit en opnieuw te verankeren in het DNA van de omgeving.

Vanaf 4 januari telt de Floriade-klok samen met de bewoners en ondernemers 100 dagen af en bruist Almere van de activiteiten. Algemeen Directeur Floriade Expo 2022 Hans Bakker: ‘We willen graag samen met de stad Almere 100 dagen aftellen tot de opening van Floriade op 14 april. Inwoners, verenigingen en organisaties worden opgeroepen hún dag te claimen om deze klok op eigen ludieke wijze handmatig te verzetten en zo deel uit te maken van het 100 dagen aftelfeest. Zij kunnen hun ervaringen, dromen, hoop, nieuws of andere verhalen die gekoppeld zijn aan het getal van die dag, delen’.

Floriade Expo 2022

Floriade Expo 2022
Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

Foto's:
Opening act door Maya Keijzer en Behroz Akbari - Maarten-Feenstra
De Floriade Aftelklok - Maarten-Feenstra

Zomervakantie uitjes Noord-Holland - 10 x activiteiten en uitstapjes
Openluchtzwembaden - De leukste buitenzwembaden met kinderen in Nederland
10 uitjes in Amsterdam deze zomer
De mooiste corso's in Nederland 2024
Toon de nieuwste thema's »