Menu
Tips

De 10 leukste musea van Drenthe

Links: Ellert en BrammertRechts: proefkolonie.nl
Hoe vaak ga jij naar een museum? Ken je deze musea in Drenthe al? Ook de minder bekende musea in dit overzicht zijn de moeite waard. Laat je verrassen!

1. Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Openluchtmuseum Ellert en Brammert is een park waar je terug gaat in het verleden van Zuidoost-Drenthe. Bewonder hoe men door de tijd heen woonde en werkte. Neem een kijkje in de plaggenhut, de Saksische boerderij, het tolhuis, het schooltje en de gevangenis.

Er zijn verschillende verzamelingen te bekijken. Ook is er een speeltuin, kinderboerderij en een 16-delig kippenverblijf. Zo kun je zien ..
41 stemmen Meer info

2. Industrieel Smalspoor Museum

Industrieel Smalspoor Museum
Het Smalspoor museum vertelt de geschiedenis van het smalspoornet met een grote collectie wagons, materieel en smalspoorlocomotieven. Bijzonder is de rit met de smalspoortrein! Vanaf het museum vertrekt de trein over het grotendeels originele traject dat vroeger gebruikt werd voor het turftransport.
39 stemmen Meer info

3. Hunebedcentrum

In het Hunebedcentrum kunt u zich laten terugvoeren naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. In deze prehistorische tijd bouwden deze boeren indrukwekkende stenen grafmonumenten: de hunebedden.
36 stemmen Meer info
Blijf automatisch op de hoogte!


Ongeldig e-mailadres

4. Expositieboerderij Versteend Leven

In Versteend Leven kun je je ogen uitkijken. In deze boerderij kom je de mooiste mineralen, schelpen en fossielen tegen. Ze zijn afkomstig van gebieden van over de hele wereld.
32 stemmen Meer info

5. Museum De Buitenplaats

In Museum de Buitenplaats is kunst te zien dat gemaakt is na 1945. Er zijn tentoonstellingen en podiumevenementen te zien. De tentoonstellingen bestaan uit figuratieve kunst. Je kunt hier ook van andere kunstvormen genieten als kamermuziek, opera, poëzie en salsa.
29 stemmen Meer info

6. Drents Museum

Het Drents Museum heeft een museumvleugel dat veel ruimte biedt voor grote internationale tentoonstellingen. De nieuwbouw van het Drents Museum in 2011 is vormgegeven door de wereldberoemde architect Erick van Egeraat.
26 stemmen Meer info

7. Collectie Brands

Collectie Brands
Museum Collectie Brands staat aan de rand van het dorp Nieuw Dordrecht en heeft achter het museumgebouw een open expositieruimte in een bospark met oude werktuigen. Speciaal voor kinderen interessant en avontuurlijk.
22 stemmen Meer info

8. Museum Valse Kunst

Drie Museums voor de prijs van één. Dat zijn het Museum voor Valse Kunst, het Museum voor moderne Glaskunst, en het Museum voor Noord-Nederlandse kunst onder één dak in het voormalige gemeentehuis van Vledder. ‘Musea’ is veel te Latijn, dus gewoon 'Museums' Vledder.
19 stemmen Meer info

9. Museum De Proefkolonie

Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het verhaal van Johannes van den Bosch en de eerste kolonisten (paupers & pioniers) die in de Vrije Koloniën van Weldadigheid een nieuwe toekomst vonden.
16 stemmen Meer info

10. Gevangenismuseum

Gevangenismuseum
In het Gevangenismuseum ontdek je welke straffen door de tijd heen opgelegd werden en hoe een gevangenis er vroeger uit zag. Ook kun je een cel van binnen bekijken en aan de schandpaal staan. En hoe zou je het vinden om op de stoel van de rechter plaats te nemen? Het kan in het Gevangenismuseum.
13 stemmen Meer info

11. Museum Regiment Stoottroepen Prins Bernhard

Dit museum vertelt het verhaal van meer dan vijftig jaar stoottroepen.
1 stem Meer info

12. Van Gogh Huis

Van Gogh Huis
Het Van Gogh Huis is het logement waar Vincent van Gogh in 1883 enkele maanden verbleef. Het is in oude luister hersteld en voor publiek toegankelijk. De kamer waar Van Gogh schilderde is ingericht alsof de schilder elk moment kan komen binnenlopen.
1 stem Meer info

13. Molenmuseum De Wachter

Molenmuseum De Wachter demonstreert de korenmolen, olieslagerij, specerijenmolen, klompenmakerij, smederij, stelmakerij, stoommachines, kruidenierswinkel en de bakkerij. Er is een bakkerswinkel en horeca. Ook is er de tentoonstellingszolder met landbouw en huishoudgereedschappen uit de 1e helft van de 20e eeuw.
1 stem Meer info

14. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork kom je alles te weten over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp. Lees hier persoonlijke verhalen en zie filmbeelden uit 1944. Het kamp is grotendeels gereconstrueerd.
1 stem Meer info

15. Internationaal Klompenmuseum

In het Klompenmuseum zie je hoe de klomp zich door de tijd heeft ontwikkeld. Van de eenvoudige houten sandaal zoals die vroeger vooral bekend stond, tot het huidige vaak schitterend versierde schoeisel met de karakteristieke vorm.
1 stem Meer info

Alle musea in Drenthe
De leukste fairs en markten in oktober 2021
Halloween uitjes 2021 - Lekker griezelen en magie beleven
Lichtkunstfestivals - Beleef een magisch schouwspel van licht deze wintermaanden
Sprookjesachtige uitjes - Van kabouterpad tot attractiepark
Verrassend er op uit .. »