Welke gevolgen heeft de strenge lockdown voor uitjes en evenementen?

Na de laatste persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge bleek dat de huidige regels van de lockdown blijven gelden en worden verlengd t/m 28 april 2021.

Welke maatregelen, die effect hebben op uitjes en evenementen, dat zijn zetten we hieronder op een rijtje.

Lockdown tot en met 28 april 2021

Lockdown tot en met 28 april 2021
We kunnen er heel kort over zijn. Met ingang van 15 december geldt er een strenge lockdown. En daarmee moeten alle uitjes de deuren sluiten tot in ieder geval 28 april 2021. Dit geldt voor onder andere musea, theaters, attracties, muziekpodia, bioscopen, pretparken, dierenparken en zwembaden. Verder zijn alle evenementen verboden op een paar uitzonderingen na. Uiteraard mogen online evenementen wel plaats vinden.

Het kabinet heeft een Openingsplan opgesteld om na 28 april stap voor stap te kijken wat er mogelijk is.

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

Het kabinet wil in 3 maanden de samenleving stap voor stap openen. Bij elke stap verdwijnen er coronamaatregelen, zodat deze zomer weer bijna alles kan. Voorwaarde is dat iedereen zich ook aan de basisregels tegen verspreiding van corona houdt.

De stappen zijn op hoofdlijnen en op z’n vroegst mogelijk op onderstaande datums. Deze datums hangen af van het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen. Daarnaast gelden per sector voorwaarden voor opening, zoals een maximum aantal bezoekers. In het openingsplan zou het volgende gelden:

11 mei 2021:
- Doorstroomlocaties buiten open. Dit zijn o.a. attractieparken en dierentuinen.

26 mei 2021:
- Doorstroomlocaties binnen open. Dit geldt voor o.a. musea en attracties.
- Culturele instellingen open. Muziekpodia en theaters mogen weer open.

16 juni 2021:
- Evenementen zijn toegestaan.

Pilotlocaties met een testbewijs

In april 2021 wordt er gestart met pilots met testbewijzen. Een aantal attracties, musea en theaters uit de cultuur- en recreatiesector zijn hiervoor geselecteerd. Er wordt gekeken of dit een manier is om zo snel mogelijk weer de musea, attracties, theaters te kunnen openen.

Van tevoren dien je jouw ticket bij één van de deelnemende attracties en musea te reserveren en bij de ingang een bewijs te laten zien van een negatieve coronatest. Zo kun je op een veilige manier een lekker dagje uit.

Lichtpuntje voor grote festivals en evenementen

Lichtpuntje voor grote festivals en evenementen
Wel is er een lichtpunt; er komt een garantiefonds voor evenementen. Dat betekent dat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van festivals en grote evenementen, vanaf een moment dat dat weer verantwoord is.

Deze regeling zal per 1 juli ingaan. Festivals en evenementen die voor de periode daarna gepland staan kunnen dan gebruik maken van deze regeling, indien nodig. Er is minimaal 300 miljoen euro voor gereserveerd. Deze festivals staan gepland voor de zomer en najaar van 2021.

Verrassend er op uit .. »