Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Stabat Mater in de Sint Piterkerk te Grou

Zondag 2 april 2023 | Sint Piterkerk | Grou (Leeuwarden)
Op zondag 2 april 2023 wordt het Stabat Mater van G.B. Pergolesi uitgevoerd in de Sint Piterkerk Grou. Pergolesi, die viool en orgel beoefende, werd bekend door zijn komische opera’s, waarvan La Serva Padrona (De bazige meid) nog regelmatig uitgevoerd wordt. Als kind bezat Pergolesi een zwakke gezondheid. Later werd bekend dat hij aan tuberculose leed. Toen hij zijn einde voelde naderen, zocht hij onderdak in een klooster. Daar ontstond zijn beroemde Stabat Mater (Latijn voor ‘De moeder stond’), één van de mooiste, meest indringende stukken muziek uit de religieuze klassieke muziek uit 1736. Pergolesi werd slechts zesentwintig jaar.

‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing’. Zo luidt de beginregel van het gedicht dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria, staande onder het kruis van Jezus. Voor veel componisten was dit de aanleiding om een Stabat Mater te schrijven: Scarlatti, Vivaldi, Rossini, Dvorak, Szymanowski, Poulenc, Jenkins e.a.

Het werk van Pergolesi staat bol van de emoties. Zeer triest is het begin met het verdriet van Maria, doch het Stabat Mater eindigt met vreugde, Paradisi Gloria, de glorie van het Paradijs. Pergolesi schreef het werk voor twee stemmen, alt en sopraan, strijkers en orgel. Op 2 apil a.s. Wordt het uitgevoerd door de solisten Christy Luth en Marijke Beute. Zij worden begeleid door een strijkkwartet en orgel. Het geheel staat onder leiding van Mannes Hofsink.


Aanvangstijden

Zondag 2 april 2023: 15.00 uur
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van het optreden zelf.

Prijzen

€ 15.
 

Bezoekersinformatie

Sint Piterkerk
Kerkstraat
Grou (Friesland)
Meer informatie »

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Muziek | Klassiek

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *


Laat dit leeg:

Zet alvast in je agenda