Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Tentoonstelling 300 Jaar Pinkas

17 april t/m 3 juni 2023 | Atrium Den Haag | Den Haag Centrum (Den Haag)
bewaar
Stichting Chaj en het Haags Gemeentearchief presenteren in de verlichte panelen in posterwand van het Haags Gemeentearchief in het Atrium Den Haag van 17 april t/m 3 juni de Tentoonstelling 300 Jaar Pinkas, het protocol van de Hoogduitse Joodse gemeente in Den Haag.

Wat is een pinkas?
Pinkas is het Hebreeuwse woord voor register. Een pinkas is een waardevolle bron over de geschiedenis van een Joodse gemeente met veel gegevens over de dagelijkse activiteiten in en rond de synagoge. Deze tentoonstelling gaat in op het pinkas van de Hoogduitse Joodse gemeente in Den Haag.

Geschiedenis
De eerste Joden kwamen in de 17de eeuw naar de hofstad. Dit waren Sefardische Joden, voornamelijk uit Spanje en Portugal. Vanaf het midden van de 17de eeuw volgden er Asjkenazische Joden uit Duitsland en Polen. In 1674 vestigde de eerste Hoogduitse Jood, een sjocheet (ritueel slachter), zich in de stad. In 1723 openden de Asjkenazische Joden in Den Haag hun synagoge aan de Brouwersloot achter de Voldersgracht en de Gedempte Gracht (toen Lange Gracht geheten). Het gebouw was onzichtbaar, want alleen de Hervormde kerken mochten te zien zijn vanaf de straat. Met de inwijding van de nieuwe synagoge werd ook een nieuw pinkas geopend. Deze is dit jaar 300 jaar oud.


Aanvangstijden

17 april t/m 3 juni 2023
Let op: Dit heeft al plaatsgevonden.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van de tentoonstelling zelf.

Bezoekersinformatie

Atrium Den Haag
Spui 70
2511 BT Den Haag Centrum (Zuid-Holland)
Meer informatie »

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Tentoonstelling | Overig

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *


Laat dit leeg:

Zet alvast in je agenda