Inloggen

Financiële situatie ARTIS zorgwekkend - Leeuwen gaan weg

De financiële situatie van ARTIS, inclusief het Planetarium en Micropia, is zorgwekkend. De historische dierentuin van Amsterdam is in een jaar tijd voor de derde keer op rij gesloten voor bezoekers als gevolg van de coronacrisis.

Het aantal bezoekers in 2020 halveerde ten opzichte van 2019. De verkoop van dagkaarten liep zelfs met 63% terug. Hoewel de inkomsten sterk dalen, lopen de kosten gewoon door. Per dag kost het bijna €60.000 om ARTIS draaiend te houden. Voor dit bedrag worden de dieren, planten en microben verzorgd en onderhoudt het park ook de ruim 80 gebouwen die in ARTIS staan, waarvan 27 rijksmonumenten. De penibele situatie leidt tot ingrijpende maatregelen, het vertrek van de leeuwen en een landelijke steuncampagne.

“We hebben een enorm financieel tekort. Het jaar zijn we gestart met een gesloten park. Het is onzeker wanneer ARTIS weer bezoekers mag verwelkomen. We sluiten 2020 af met een miljoenenverlies en voor 2021 ziet het er vooralsnog heel slecht uit. De komende 5 jaar komen we meer dan €20 miljoen tekort voor noodzakelijk onderhoud en investeringen in bijvoorbeeld aanpassingen van dierverblijven. Daarom zijn we genoodzaakt ingrijpende beslissingen te nemen”, aldus ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius.

Leeuwen verlaten ARTIS

Leeuwen verlaten ARTIS
Het valt ARTIS ontzettend zwaar, maar de leeuwen zullen ARTIS medio februari verlaten. In de zorgelijke financiële situatie is er geen geld om het gereedliggende plan voor het nieuwe leeuwenverblijf uit te voeren. ARTIS heeft het masterplan 2030 voorlopig stop moeten zetten. “Het was een moeilijke beslissing, want de leeuwen zijn een deel van de identiteit van ARTIS. Het is een prachtige groep dieren waar wij erg aan gehecht zijn. Maar aangezien er geen perspectief is wanneer we wél een groter leeuwenverblijf kunnen realiseren en de mogelijkheid zich nu voordeed om de leeuwen bij elkaar te houden op een ruimere plek, hebben we hier toch toe besloten. De drie leeuwen, twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw, gaan samen naar een dierentuin in Frankrijk. Hier krijgen ze een mooi verblijf”, aldus Sutorius.

Oproep voor steun

ARTIS start vandaag ook een landelijke campagne: #vergeetARTISniet. De campagne roept bezoekers, vrienden en liefhebbers op om het iconische park financieel te steunen. Zo kan iedereen meehelpen om ervoor te zorgen dat ook de volgende generaties herinneringen kunnen blijven maken in ARTIS.

ARTIS roept mensen ook op om hun mooiste herinnering aan ARTIS te delen. Diverse bekende Nederlanders hebben belangeloos aan deze campagne meegewerkt. Zij delen hun ARTIS-herinneringen in de podcastserie ARTIS vergeet je niet die vanaf dit weekend te beluisteren is. “ARTIS wil een breed publiek blijvend inspireren en stimuleren verantwoordelijk met de natuur om te gaan en uitgroeien tot een toonaangevend kennisinstituut op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en natuurbehoud. Want zo’n plek is in deze tijden meer nodig dan ooit. Maar daarvoor hebben we wel geld nodig”, zegt Sutorius.

Foto 1: Leeuwengroep op het Kerbertterras in ARTIS. ARTIS Ronald van Weeren
Foto 2: Een verlaten Papegaaienlaan in ARTIS. Foto ARTIS Jeroen Hofman

Update 04-02-2021 - Leeuwen blijven voorlopig

De leeuwen blijven voorlopig in ARTIS. Dat is het gevolg van het besluit van de directie van het Franse park om de groep leeuwen van ARTIS niet over te nemen. Daarmee is hun verhuizing, die medio deze maand z’n beslag zou krijgen, onverwacht van de baan.

“Er was ons alles aan gelegen om de afspraken uit te voeren die we met de Fransen hadden gemaakt over de komst van onze leeuwen naar hun park,” aldus ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius. “We vinden het ontzettend jammer dat het nu plotseling niet doorgaat. We hadden de verhuizing zorgvuldig voorbereid in de absolute overtuiging dat we een goede plek voor onze leeuwen hadden gevonden. Helaas blijkt het verblijf, ondanks eerdere informatie en afspraken, niet beschikbaar. Het Franse park heeft hiervoor excuses aangeboden. Desondanks zijn we verbijsterd hierover, we moeten ons nu opnieuw op de toekomst van de leeuwen beraden. We hebben afgesproken in goede verstandhouding de gemaakte afspraken te ontbinden. Bovendien is het ook niet in het belang van onze leeuwen om dit besluit op welke manier dan ook aan te vechten.”

De ARTIS-directeur wil niet vooruitlopen op wat er in de (nabije) toekomst met de leeuwen gaat gebeuren. “We zijn nog niet eens van de schrik bekomen. Feit blijft dat onze financiële situatie onverminderd zorgelijk is,” aldus Sutorius. “Er is geen geld om het gereedliggende plan voor het nieuwe leeuwenverblijf uit te voeren. Over het verloop van de landelijke steuncampagne (#vergeetARTISniet) zijn we positief gestemd, we krijgen veel steun. Dat doet ons goed. Dat neemt niet weg dat er heel veel geld moet binnenkomen om ARTIS overeind te houden, laat staan te kunnen denken aan het alsnog realiseren van een nieuw leeuwenverblijf. De komende tijd stoppen we al onze energie in een duurzame oplossing voor onze leeuwen in het besef dat de interesse bij andere dierentuinen in Europa om een groep leeuwen over te nemen, zeer beperkt is.”

Kunstbeurzen 2024 in de komende maanden
Kunstroutes en Atelierroutes in maart - april 2024
Deze markten en fairs zijn in maart te bezoeken
Kaartverkoop Central Park Festival van start
Toon de nieuwste thema's »