Inloggen

Art Rotterdam 2021: Europese primeur

Art Rotterdam 2021 is de eerste internationale kunstbeurs die weer plaatsvindt. Binnenkort, van 1 tot en met 4 juli, beleeft Art Rotterdam in de iconische Van Nelle Fabriek haar tweeëntwintigste editie, ditmaal voor het eerst in de zomer.

Buiten, maar ook binnen op een vloeroppervlak van meer dan 10.000 m2 tonen ruim 100 galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent.

Art Rotterdam 2021 is de eerste internationale kunstbeurs in Europa die haar deuren weer opent en haar bezoekers een veilige en verantwoorde rondgang garandeert. Verzamelaars en kunstliefhebbers kunnen niet wachten en kijken enorm uit naar deze unieke zomereditie zegt Fons Hof, directeur Art Rotterdam.

Veilig en verantwoord bezoek gegarandeerd

Art Rotterdam 2021 volgt uiteraard de laatste maatregelen van het RIVM en het inmiddels beproefde protocol van de Museumvereniging. Mondkapje en anderhalve meter afstand zijn verplicht en tickets met een starttijd zijn alleen online verkrijgbaar. Per uur krijgt slechts een beperkt aantal mensen toegang, maar eenmaal binnen, is de tijdsduur onbeperkt.

Ook is er op de beursvloer geen horeca aanwezig. De organisatie is er alles aan gelegen om publiek, deelnemers en medewerkers een veilige, verantwoorde en inspirerende zomereditie te bieden. Zo zijn de openingstijden vervroegd naar 10 uur en op de vrijdag verlengd met een avondopening tot 21.00 uur. De veiligheidsmaatregelen garanderen dat het aantal bezoekers, vergeleken met andere jaren, maar half zo groot is.

NN Art Award: 5- jarig jubileum

NN Art Award: 5- jarig jubileum
De zomereditie van Art Rotterdam 2021 markeert een bijzonder lustrum: het vijfjarige jubileum van de NN Art Award. NN Group is sinds 2017 partner van Art Rotterdam en reikt ieder jaar een stimuleringsprijs uit aan een hedendaags kunsttalent met een authentieke beeldtaal en een innovatieve invalshoek. Het gaat om kunstenaars die in Nederland zijn opgeleid. Daarbij wordt niet alleen jong talent geselecteerd, maar ook kunstenaars die al verder zijn in hun carrière.

Voor deze lustrum editie bestaat de kunstvakjury uit: Imara Limon, conservator Amsterdam Museum, Reyn van der Lugt, verzamelaar, Suzanne Swarts, directeur Museum Voorlinden, Koen Taselaar, kunstenaar en genomineerde NN Art Award 2020, Elisah van den Bergh, conservator NN Kunstcollectie.

Afgelopen december heeft deze jury de genomineerden voor de NN Art Award 2021 bekendgemaakt: Priscila Fernandes (Division of Labour, Londen), Lilian Kreutzberger (CINNNAMON, Rotterdam), Claudia Martinez Garay (GRIMM, Amsterdam) en Erik Mattijssen (Cokkie Snoei, Rotterdam). Het werk van de vier genomineerden wordt gepresenteerd in de stand van de NN Art Award op de beursvloer. De winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van € 10.000,-. De uitreiking vindt plaats op woensdag 30 juni. Eerdere winnaars zijn de gebroeders Quistrebert (2017), Pauline Curnier Jardin (2018), Katja Mater (2019) en Ana Navas (2020).

Buitenwerken

Art Rotterdam 2021 heeft een zomers karakter; op het buitenterrein presenteren toonaangevende galeries en projectspaces een record aantal imposante buitenwerken. Trendbeheer verwelkomt de bezoeker met een site specific gevelkunstwerk van Marcha van den Hurk: uit de ramen van de Van Nellefabriek hangen lange, door de wind bewogen vlaggen met teksten van gedetineerden uit de tegenover gelegen Penitentiaire Inrichting De Schie. Op de vlaggen staan onder meer quotes, leuzen, wensen en berichten aan dierbaren. Als het windstil is, zijn de teksten op de doeken leesbaar. Als het waait, zwaaien de vlaggen als het ware terug naar de penitentiaire inrichting aan de overkant. De wind zorgt voor een overweldigend, dramatisch totaalbeeld.

Overige buitenwerken die te zien zijn: Frank Taal Galerie toont werken van Bram Braam; Nest toont werken van Müge Yilmaz en Brook Andrew; Kersgallery toont werk van David Bade. Ron Mandos toont werk van Maarten Baas; Murals Inc. presenteert een hedendaagse mural van Anan Striker. Als onderdeel van Prospects toont het Mondriaan Fonds op het buitenterrein werken van Lin Gerritse, Iliada Charalambous, Olle Stjerne, Rowan van As en Lucas Sloot.

Rotterdam Art Week 2021

Art Rotterdam vormt deze editie weer de spil van de Rotterdam Art Week die inmiddels is uitgegroeid tot een must voor kunst-, design- en architectuurliefhebbers. Door de krachten te bundelen is wederom een mooi programma samengesteld voor bezoekers aan de Rotterdam Art Week. Ook designbeurs Object Rotterdam maakt daar onderdeel van uit.

Tijdens deze editie zijn er talloze speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, rondleidingen, pop-up shows, beurzen en open ateliers die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen.

Foto 1: Myrthe van der Molen
Foto 2: Buitenwerk van Marcha van den Hurk. Project: Wave 2021

De leukste Klimparken in Nederland
Beleef een actief en stoer uitje bij één van deze indoor trampolineparken
Planten- en Bloemenmarkten en tuinbraderie
10 x de leukste openluchtmusea in 2024
Toon de nieuwste thema's »