Inloggen

Open Monumentendag - Monumenten uitgelicht

Links: botterdagenelburg.nlRechts: © Heleen Verhage - Historisch Beetsterzwaag
Fiets of rijd jij wel eens langs een monumentaal gebouw en ben je altijd nieuwsgierig hoe het er van binnen uitziet? Dan heb je tijdens de Open Monumentendagen op 10 en/of 11 september 2022 de kans om het gratis te bezoeken.

Duizenden monumenten in Nederland zijn dan weer toegankelijk voor publiek. We hebben hieronder een aantal plaatsen, monumenten én leuke activiteiten uitgelicht.

1. Botterdagen Elburg en Open Monumentendag

Botterdagen Elburg en Open Monumentendag
De mooie Vestingstad Elburg staat 3 dagen lang in het teken van de Botterdagen en Open Monumentendag. De haven ligt dan vol met meer dan 60 prachtige schepen en er zijn vele activiteiten. Op zaterdag zijn er vele monumenten open gesteld.
8 t/m 10 september 2022 | Elburg (Gelderland)

2. Open Monumentendag Beetsterzwaag

Beetsterzwaag (Friesland) - Kom op deze monumentendag naar historisch Beetsterzwaag en laat u verrassen! Bezoek bijvoorbeeld de buitenexpositie ´Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag´. Of treedt binnen in een prachtig historisch pand. Op deze dag vindt tevens de jaarlijkse kunstmarkt plaats in het Lycklamapark en is de Tropische Kas geopend.
10 september 2022 | Beetsterzwaag (Friesland)

3. Groene Open Monumentendagen - Dekema State

Groene Open Monumentendagen - Dekema State
Beleef een buitenplaats en haar omgeving! Het huis van Dekema State is te bezoeken na reservering. Verder zijn er diverse rondleidingen door de tuin en het park. Tegen betaling is er voor jonge gasten (8-12 jaar) een speciale speurtocht. Ook zijn er diverse beleefwandelingen verkrijgbaar.
10 en 11 september 2022 | Jelsum (Friesland)

4. Historisch weekend Zeist

Historisch weekend Zeist
In Zeist openen meer dan 30 monumenten de deuren die anders vaak gesloten blijven. Op veel plekken worden aanvullende activiteiten georganiseerd: rondleidingen, exposities, optredens, poëzievoordrachten, demonstraties en nog veel meer.
10 en 11 september 2022| Zeist (Utrecht)

5. Open Monumentendag Delft

In Delft openen ruim dertig monumenten de deuren en gunnen het publiek een blik achter de gevel. Nieuwe deelnemers dit jaar zijn: Het Arsenaal en het voormalige Kantongerecht (nu The Court). De culturele activiteiten zijn met zang, muziek, verhalen en rondleidingen.
10 en 11 september 2022 | Delft (Zuid-Holland)

6. Open Monumentendag 2022 Oirschot

Het thema van Open Monumentendag 2022 is 'Duurzaamheid'. Het plaatselijke comité geeft daar in samenwerking met andere erfgoedpartijen een brede invulling aan door niet alleen gebouwen, maar ook andere erfgoederen tijdens dit weekend bij het thema te betrekken. Religieus, landschappelijk, bestuurlijk, ambachtelijk, mobiel, industrieel erfgoed is geopend.
11 en 12 september 2022 | Oirschot (Noord-Brabant)

7. Open Monumentendagen - Het Oude Gemaal

Open Monumentendagen - Het Oude Gemaal
Het Oude Gemaal / Poldermuseum zet de deuren weer wagenwijd open voor bezoekers. Het museum is gratis te bezichtigen en er zijn vrijwilligers je graag begeleiden en informeren.
10 en 11 september 2022 | Heerhugowaard (Noord-Holland)

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Open Monumentendag & Tunnel Tolvrij

Open Monumentendag in Axel bij Museum Het Warenhuis, in en om de Watertoren en in de Stadsmolen. Leuk voor het gehele gezin! Met rondleidingen, demonstraties, speurtocht, knutselen en poffertjes.
10 september 2022 | Axel (Zeeland)

9. Open Monumentendag Loge Silentium

Delft (Zuid-Holland) - Vrijheid, gelijkheid en broederschap staan hoog in het vaandel van vrijmetselaren. De leden van de Delftse Loge Silentium komen wekelijks bij elkaar om van gedachten te wisselen en elkaar te inspireren. Prikkelt dit jouw nieuwsgierigheid, kom dan langs op de Open Monumentendag.
Zaterdag 11 september

10. Open Monumentendag Slot Loevestein

Open Monumentendag Slot Loevestein
Slot Loevestein doet dit jaar voor het eerst mee aan open monumentendag. Er is gratis toegang tot de vesting, het kasteel en de tentoonstellingen. Wegens de verwachte drukte zijn er tijdsblokken ingesteld voor deze dag.
10 september 2022 | Poederoijen (Gelderland)

11. Open Monumentendag bij Koelhuis Eindhoven

Koelhuis, het mysterieuze gebouw te Eindhoven wordt gerenoveerd! Grijp nu je laatste kans om het gebouw in de oude staat te zien. Je kunt een uniek kijkje nemen in dit markante voormalige Campina Vriesgebouw voordat de transformatie van het pand officieel begint.
10 september 2022 | Eindhoven (Noord-Brabant)

12. Open Monumentendag Almere

Open Monumentendag Almere
In Almere gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid. Dit weekend kun je kennismaken met de ecologische wijk de Buitenkans, een rondleiding volgen op de Floriade om meer te weten te komen over duurzame innovatie en deelnemen aan een van de vele (gratis) activiteiten.
10 en 11 september 2022 | Almere (Flevoland)

13. Open Monumentendagen Megen

Bezoek de Open Monumentendagen in Megen met muziek, kunst, cultuur en religie. Je kunt vele monumenten bezichtigen, er is muziek op het plein, er zijn kunst exposities, stadswandelingen, enz.
10 en 11 september 2022 | Megen (Gelderland)

14. Open Monumentendag Landgoed Huize Bergen

Open Monumentendag Landgoed Huize Bergen
Landgoed Huize Bergen opent haar deuren tijdens de Open Monumentendag op zondag. Ga mee op reis, terug naar de tijd van de voormalige bewoners, ervaar de huiselijke sfeer van vroeger en proef de rijke historie met het comfort van nu!
11 september 2022 | Vught (Noord-Brabant)

15. Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag 2022
De BankGiro Loterij Open Monumentendag 2022 heeft als thema 'Duurzaamheid’. Bezoek een molen, kasteel, industrieel erfgoed, kerk of ander monument. Bekijk de website voor alle deelnemende monumenten bij jou in de buurt.
10 en 11 september 2022 | Door heel Nederland

16. Meer evenementen

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke evenementen. Wil je weten wat er nog meer te doen is dit weekend? Of op een ander moment? Bekijk de uitagenda van Uitzinnig.nl voor het hele overzicht.

Kerstmarkten in Nederland
Deze kerstmarkten kun je gratis bezoeken
Kerstvakantie - Uitjes voor het hele gezin
Lichtkunstfestivals - Beleef een magisch schouwspel van licht deze wintermaanden
Sprookjesachtige uitjes - Van kabouterpad tot attractiepark