Inloggen

Open Monumentendag 2023 - Monumenten uitgelicht

Links: botterdagenelburg.nlRechts: openmonumentendagdelft.nl
Fiets of rijd jij wel eens langs een monumentaal gebouw en ben je altijd nieuwsgierig hoe het er van binnen uitziet? Dan heb je tijdens de Open Monumentendagen op 9 en/of 10 september 2023 de kans om het gratis te bezoeken.

Duizenden monumenten in Nederland zijn dan weer toegankelijk voor publiek. We hebben hieronder een aantal plaatsen, monumenten én leuke activiteiten uitgelicht.

1. Botterdagen Elburg en Open Monumentendag

Botterdagen Elburg en Open Monumentendag
De mooie Vestingstad Elburg staat 3 dagen lang in het teken van de Botterdagen en Open Monumentendag. De haven ligt dan vol met meer dan 60 prachtige schepen en er zijn vele activiteiten. Op zaterdag zijn er vele monumenten open gesteld.
7 t/m 9 september 2023 | Elburg (Gelderland)

2. Open Monumentendag Delft

Kom gratis kijken in een aantal prachtige monumenten die Delft rijk is. Ruim dertig monumenten openen de deuren. Uiteraard doen een aantal bekende monumenten mee, maar ook minder bekende. In verschillende monumenten treden muzikanten, acteurs en verhalenvertellers op.
9 en 10 september 2023 | Delft (Zuid-Holland)

3. Levend Erfgoed in Beetsterzwaag

Levend Erfgoed in Beetsterzwaag
Kom op deze monumentendag naar historisch Beetsterzwaag en laat je verrassen! In en rond de historische panden en parken in Beetsterzwaag komen een aantal personages uit het verleden voor één dag opnieuw tot leven.. Op deze dag vindt tevens de jaarlijkse kunstmarkt plaats in het Lycklamapark.
Zaterdag 9 september 2023 | Beetsterzwaag (Friesland)

4. Open Monumentendag Slot Loevestein

Open Monumentendag Slot Loevestein
Slot doet weer mee aan Open Monumentendag. Er is gratis toegang tot de vesting, het kasteel en de tentoonstelling ‘Monddood – Politiek gevangen‘. Wegens de verwachte drukte zijn er tijdsblokken ingesteld voor deze dag.
Zaterdag 9 september 2023 | Poederoijen (Gelderland)

5. Open Monumentendag Oirschot

Er is volop erfgoed te bezoeken én te ‘beleven’ in Oirschot. Naast de geopende monumenten is er op zondag rollend erfgoed, antieke auto’s van Old Timers Oirschot, presentatie van oude ambachten en levend erfgoed.
9 en 10 september 2023 | Oirschot (Noord-Brabant)

6. Stadswandeling Coevordense tradities en gebruiken

In het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september organiseert Museum Coevorden een bijzondere activiteit! Loop mee met een gids langs de monumentale gebouwen in Coevorden en laat je verrassen door het levend erfgoed in de vestingstad! Ook is het museum gratis te bezoeken.
9 en 10 september 2023 | Coevorden (Drenthe)

7. Stipwerkdag bij Museum Staphorst

Stipwerkdag bij Museum Staphorst
Museum Staphorst organiseert de jaarlijkse stipwerkdag. Beleef deze dag het ambacht, bijvoorbeeld door zelf een kaartje te bedrukken. Bekijk een demonstratie staphorster stipwerk en het maken van de stempels die gebruikt worden voor het stipwerk. Ook kun je de monumenten van Staphorst bezichtigen.
Zaterdag 9 september 2023 | Staphorst (Overijssel)

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Open Monumentendag Streekmuseum Vredegoed

Bij Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven / Oud-Maarsseveen kun je een korte wandeling maken met bevlogen verteller Theo Schouten langs de nieuwe QR-wandelroute van en bij Vredegoed. Boerderij Vredegoed zelf - een monumentale langhuisboerderij uit 1906 - is ook te bezoeken.
Zaterdag 9 september 2023 | Tienhoven (Utrecht)

9. Monumentenwandeling Dorp Velsen en Engelmunduskerk

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen bij enkele prachtige monumenten in het dorp Velsen. Twee keer is er een monumentenwandeling waarbij bewoners van het dorp iets vertellen over de geschiedenis van het monument waarin zij wonen.
Zaterdag 9 september 2023 | Velsen-Zuid (Noord-Holland)

10. Open Monumentenweekend Dekema State

Open Monumentenweekend Dekema State
In en rondom Dekema State zijn er het hele weekend veel activiteiten te doen. Ook voor kinderen. Er is levend erfgoed in de vorm van oude Friese dierenrassen, expositie, lezingen, orgelconcerten, en speurtochten en doe-activiteiten.
9 en 10 september 2023 | Jelsum (Friesland)

11. Open Monumentendagen Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste houten huizen van Nederland en een monument in een monument. In dit wereldberoemde huisje logeerde de Russische Tsaar Peter de Grote. Hier is gratis entree en rondleidingen gedurende de dag.
9 en 10 september 2023 | Zaandam(Noord-Holland)

12. Graafse Oldtimerdag - Open Monumentendag Grave

Graafse Oldtimerdag - Open Monumentendag Grave
Tijdens de eerste Graafse Oldtimerdag zijn in het historische centrum van Grave een breed scala aan verschillende oldtimers te bewonderen. Daarnaast staan tal van prominente monumenten open voor bezichtiging.
Zondag 10 september 2023 | Grave (Gelderland)

13. Open Monumentendagen Zeist

In Zeist openen 45 monumenten de deuren die anders vaak gesloten blijven. Op veel plekken worden aanvullende activiteiten georganiseerd: rondleidingen, exposities, optredens, poëzievoordrachten, demonstraties en nog veel meer.
9 en 10 september 2023| Zeist (Utrecht)

14. Open Monumentendag 2023

Open Monumentendag 2023
De BankGiro Loterij Open Monumentendag 2023 heeft als thema 'Levend erfgoed’. Bezoek een molen, kasteel, industrieel erfgoed, kerk of ander monument. Bekijk de website voor alle deelnemende monumenten bij jou in de buurt.
9 en / of 10 september 2023 | Door heel Nederland

15. Meer evenementen

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke evenementen. Wil je weten wat er nog meer te doen is dit weekend? Of op een ander moment? Bekijk de uitagenda van Uitzinnig.nl voor het hele overzicht.

Open Tuindagen - Bewonder prachtige tuinen van particulieren
Kaartverkoop Central Park Festival van start
Deze Kunstmarkten en Kunstroutes zijn er in juni
De leukste Klimparken in Nederland
Toon de nieuwste thema's »