Inloggen

Open Monumentendag - Monumenten uitgelicht

Links: © Petra Kroon - BankGiro Loterij Open MonumentendagRechts: © Martine Mees
Fiets of rijd jij wel eens langs een monumentaal gebouw en ben je altijd nieuwsgierig hoe het er van binnen uitziet? Dan heb je komend weekend de kans om het gratis te bezoeken tijdens de Open Monumentendag op 11 en/of 12 september 2021.

Duizenden monumenten in Nederland zijn dan weer toegankelijk voor publiek. Wel is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten noodzakelijk.

We hebben hieronder een aantal plaatsen, monumenten én leuke activiteiten uitgelicht.

1. Open Monumentendag

Open Monumentendag
Door heel Nederland - De BankGiro Loterij Open Monumentendag 2021 heeft als thema 'Mijn monument is jouw monument’. Dit jaar is er extra aandacht voor inclusie. Zo worden er specifieke monumenten opengesteld; gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten.
11 en 12 september 2021

2. Open Monumentendag Beetsterzwaag

Beetsterzwaag (Friesland) - Het programma speelt zich voor een groot deel buiten af. In de tuinen van Lyndenstein is de tentoonstelling Van Lyndens Erfenis te zien en in het Lycklamapark is de jaarlijkse Kunstmarkt Opsterland. Over het historische Kerkepad West is een wandeling uitgezet. Deze begint in de overtuin van Lyndenstein en eindigt bij de begraafplaats in Oud Beets.
Zaterdag 11 september 2021

3. Groene Open Monumentendagen - Dekema State

Groene Open Monumentendagen - Dekema State
Jelsum (Friesland) - Beleef een buitenplaats en haar omgeving! Het huis van Dekema State is te bezoeken na reservering. Verder zijn er diverse rondleidingen door de tuin en het park. Tegen betaling is er voor jonge gasten (8-12 jaar) een speciale speurtocht. Ook zijn er diverse beleefwandelingen verkrijgbaar.
11 en 12 september 2021

4. Historisch weekend Zeist

Historisch weekend Zeist
Zeist (Utrecht) - In Zeist openen meer dan 30 monumenten de deuren die anders vaak gesloten blijven. Op veel plekken worden aanvullende activiteiten georganiseerd: rondleidingen, exposities, optredens, poëzievoordrachten, demonstraties en nog veel meer.
11 en 12 september 2021

5. Open Monumentendag Delft

Delft (Zuid-Holland) - In Delft openen ruim dertig monumenten de deuren en gunnen het publiek een blik achter de gevel. Nieuwe deelnemers dit jaar zijn: Het Vakwerkhuis, de Delftse Watertoren en de Genestetkerk. De culturele activiteiten zijn dit jaar nog kleinschalig, met zang, muziek, verhalen en rondleidingen.
11 en 12 september 2021

6. Bewonder de Buiksloterkerk - Open Monumentendag

Amsterdam (Noord-Holland) - Bewonder de Buiksloterkerk en kom meer te weten over de geschiedenis van het gebouw en de omgeving. Daarnaast is de Boekhandel van Noord aanwezig met publicaties over Noord. Op zondag 12 september is er ook een orgelconcert.
11 en 12 september 2021

7. Open Monumentendagen 2021 - Het Oude Gemaal

Open Monumentendagen 2021 - Het Oude Gemaal
Heerhugowaard (Noord-Holland) - Het Oude Gemaal / Poldermuseum zet de deuren weer wagenwijd open voor bezoekers. Het museum is gratis te bezichtigen en er zijn vrijwilligers je graag begeleiden en informeren.
11 en 12 september 2021

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Open Monumentendag Oirschot

Oirschot (Noord-Brabant) - Wist u dat gemeente Oirschot maar liefst 187 rijksmonumenten telt? Er is dit weekend een wandelroute door het historische centrum, een traditionele fietsroute (20 km) langs monumenten en tuinen en een geochaching route. Uiteraard worden er ook diverse monumenten opengesteld.

9. Open Monumentendag Loge Silentium

Delft (Zuid-Holland) - Vrijheid, gelijkheid en broederschap staan hoog in het vaandel van vrijmetselaren. De leden van de Delftse Loge Silentium komen wekelijks bij elkaar om van gedachten te wisselen en elkaar te inspireren. Prikkelt dit jouw nieuwsgierigheid, kom dan langs op de Open Monumentendag.
Zaterdag 11 september

Grote muziekfestivals in juli, augustus en september
Openluchtzwembaden - De leukste buitenzwembaden met kinderen in Nederland
Rondvaarten in Nederland - Ontdek een stad of regio vanaf het water
Open Tuindagen - Bewonder prachtige tuinen van particulieren