De 10 leukste stranden van Nederland

Links: © Pixaby, © Cedric Clooth - Strand DomburgRechts: © Pixabay, © Gerda Huiskamp - Egmond aan Zee
Lekker een dagje naar zee. Welke stranden zijn leuk om naar toe te gaan? De leukste stranden van Nederland op een rij.

In alle jaargetijden heeft het strand langs de Noordzeekust veel moois te bieden en is het uitzicht geen dag hetzelfde. Heerlijke zonovergoten zomerse dagen en lekker borrelen op het terras bij één van de strandtenten. Lange wandelingen maken en genieten van de woeste golven in het najaar en warme chocolademelk drinken op koude wintermiddagen langs de boulevard.

Dus pak je handdoeken, zonnebrand, zwembandjes, schepjes en emmertjes maar in voor een lekker dagje strand! Wat is jouw favoriete strand?

1. Strand bij Domburg

Strand bij Domburg
Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Het is een mondaine kustplaats met leuke winkeltjes en restaurantjes. Domburg wordt omgeven door een uitgestrekt bos- en duingebied.

Vanuit het dorp loop je zo het strand op. Het brede zandstrand loopt helemaal door tot Westkapelle. Kenmerkend zijn de paalhoofden en de kleurrijke strandhutten die tegen de duinen staan.

In de weekenden in het hoogseizoen en in de zomermaanden zijn er strandwachten aanwezig. Er zijn speeltoestellen voor kinderen, openbare toiletten en douches. Op het strand liggen loopplanken zodat het toegankelijker is om er met rolstoelen en kinderwagens te komen.
49 stemmen

2. Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is een echte gezellige familiebadplaats. Het is een oud vissersdorp met een vuurtoren, winkels, diverse restaurants met gezellige terrassen. En natuurlijk het heerlijke strand, waar je vanuit het dorp zo naar toe kunt lopen.

De strandovergangen zijn goed bereikbaar en er is voldoende parkeerplaats. De strandpaviljoens met terrassen zijn zowel in de zomer als in de winter geopend. Geniet hier van een hapje en drankje met het prachtige uitzicht over zee.
42 stemmen

3. Noordwijk aan Zee

Noordwijk aan Zee heeft een 13 km lang zandstrand met aangrenzend de Koningin Wilhemina Boulevard en Koningin Astrid Boulevard. Het Noordwijkse strand heeft hippe paviljoens die het gehele jaar door geopend zijn. Hier kun je ook een windscherm en strandstoelen huren.

Noordwijk aan Zee ligt tussen Katwijk aan Zee en Zandvoort en wordt omgeven door uitgestrekte duinlandschap en de prachtige bloembollenvelden. De Keukenhof ligt ongeveer op een kwartier rijden.

Rondom de winkelgebieden en de boulevard is het 7 dagen per week betaald parkeren.
36 stemmen

4. Wassenaarse Slag

Wassenaarse Slag
Vlakbij Den Haag ligt Wassenaarse Slag. Een mooi familiestrand met verschillende strandpaviljoens waar je kunt genieten van het mooie uitzicht over de Noordzee. Het heeft een kustlijn van ruim acht kilometer en bij helder weer kun je Scheveningen zien liggen.

Wassenaarse Slag staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden, zoals Meijendel. Hier kun je fietsen en urenlang wandelen. Direct achter de Wassenaarse Slag ligt vakantie- en attractiepark Duinrell.

De Wassenaarse Slag is met de auto goed bereikbaar via een weg door natuur- en duingebied Meijendel vanuit Wassenaar. Er zijn verschillende grote parkeerterreinen waar je betaald kunt parkeren. Parkeerterrein Zeelust is het dichtst bij het strand. Hier kun je ook strandrolstoelen lenen.
33 stemmen

5. Stranden bij Ouddorp - (Goeree-Overflakkee)

Ouddorp is een oud vissersdorp en ligt op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Inmiddels is Ouddorp een echt toeristendorp waar nog de sfeer en traditie van vroeger is terug te vinden.

De omgeving van Ouddorp heeft 17 kilometer strand dat breed en uitgestrekt is. Er zijn vier stranden: Strand Noord, Kuststrand Flauwe werk, Kuststrand Vuurtoren en Kuststrand Brouwersdam. Jongeren zijn vooral te vinden bij De Brouw aan de Brouwersdam-zeezijde. Voor meer rust kun je naar strand de Vrijheid tussen de vuurtoren en de Brouwersdam-zeezijde.

Familiestranden vind je op strand Noord en het Flaauwe werk en strand De Vuurtoren nabij Ouddorp. Strand Noord is o.a. te bereiken via het Westerduinpad. Dit brede, gezellige strand is geschikt voor gezinnen. Er zijn speelvoorzieningen, strandpaviljoens en een EHBO Reddingspost.
30 stemmen

6. Bergen aan Zee

Bergen aan Zee
Het kustdorp Bergen aan Zee ligt midden in de prachtige natuur. Het heeft kilometers lang zandstrand met trendy strandpaviljoens. In de zomer worden er regelmatig evenementen georganiseerd, zoals 'Jazz & Sail'. Maar ook het zeeaquarium is een bezoekje waard.

Aan de zuidkant van Bergen aan Zee ligt het Noordhollands Duinreservaat en iets naar het noorden vind je de Schoorlse Duinen. Ook is Bergen een bezoek waard met zijn kunstgalerieën, musea en leuke boetiekjes.
28 stemmen

7. Texel

Texel is een perfecte bestemming voor strandliefhebbers! Hier kun je het echte eilandgevoel ervaren. Het grootste waddeneiland biedt maar liefst 30 kilometer wit zandstrand.

Ieder strand heeft zijn eigen karakter. Er zijn stranden die favoriet zijn bij de rustzoeker als stranden met meer sportieve activiteiten. De stranden rond de Koog zijn vooral populair bij kitesurfers en golfsurfers en voor waterskiën kun je bij Oudeschild terecht.

Op Texel zijn de verschillende stranden gemarkeerd met paalnummers. Bij de meeste strandslagen kunt je een strandhuisje huren, compleet met parasol en strandstoelen. In de zomer is bij de grote strandslagen strandbewaking aanwezig.
23 stemmen

8. Strand bij Bloemendaal aan Zee

Het strand van Bloemendaal aan Zee staat bekend om de hippe strandtenten. Hier worden unieke strandfeesten georganiseerd met Nederlandse DJ’s.

Het strand loopt van Zandvoort tot Velsen en is 4 kilometer lang. Het strand kun je combineren met een wandeling door de prachtige Kennemerduinen. Bloemendaal zelf ligt op enkele kilometers afstand landinwaarts.

Bij Bloemendaal aan Zee zijn 2 grote, met zonnepanelen overdekte, parkeerplaatsen. Kom je met het OV? Dan kun je het beste vanaf Station Zandvoort de strandbus (pendelbus Noord) naar Bloemendaal aan Zee nemen.
20 stemmen

9. Strand bij Zandvoort aan Zee

Naast het Circuit van Zandvoort is de knusse en authentieke badplaats ook geliefd vanwege het uitgestrekte zandstrand. De verschillende delen van het strand hebben een eigen karakter, variërend van bruisend tot rustig.

Er zijn in het strandseizoen meer dan 35 strandtenten open, waarvan 5 strandpaviljoens die het hele jaar door geopend zijn. Zo kun je ervoor kiezen om heerlijk te loungen in een hippe strandtent of juist te genieten van een portie kibbeling op de boulevard.

Ook zijn er allerlei watersportvoorzieningen. Je kunt er kiten, suppen, golfsurfen, kanoën en raften. En wil je de rust opzoeken? Dat kan ook. Zandvoort ligt tussen twee prachtige natuurgebieden: Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen.
18 stemmen

10. Strand bij Scheveningen

Strand bij Scheveningen
Denk je aan het strand bij Scheveningen dan denk je ook aan de bekende Pier met het reuzenrad, de 2,5 km boulevard met de vele restaurants en strandpaviljoens met terrasjes en het karaktervolle Kurhaus.

Dit is tevens één van de bekendste en drukste stranden in Nederland, het Noorderstrand, dat pal voor het Kurhaus en de Pier ligt. Daarnaast heeft Scheveningen nog 3 stranden: Kijkduin, het rustigere Zuiderstrand en het Zwarte Pad Strand ten noorden van de Pier. Hier worden in de zomer vaak strandfeesten gegeven.

In Scheveningen is het in de meeste delen 7 dagen per week betaald parkeren.

16 stemmen

Verrassend er op uit .. »