Inloggen

Lancering nieuwe traditie met avontuurlijke Matthäus-Passion

Het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteren vanaf 30 maart 2022 een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion. In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bachs meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling die zijn weerga niet kent.

De voorstelling markeert het begin van een jaarlijkse, in de passietijd terugkerende nieuwe traditie en reist van 30 maart tot en met 15 april 2022 langs 10 grote podia door het hele land.

Uitvoering

Uitvoering
De uitvoering is in handen van een topcast, met internationale stersopraan Claron McFadden, bariton Rick Zwart en het Nederlands Blazers Ensemble met onder meer de Turkse ney-speler Sinan Arat, een meester op deze traditionele rietfluit, en de fenomenale jonge Syrische dudukspeler Ghaeth Almaghoot.

De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het Nederlands Blazers Ensemble: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich – met succes – aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts Requiem, Figaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria, Mahlers Lied von der Erde en Symmetries van John Adams. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de tweede keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 het zeer bejubelde The Fairy Queen maakte.

De jonge componist Arjan Linker (2000) is gevraagd het onmogelijke waar te maken en dit ‘opus magnum’ van Bach te arrangeren. Linker is een voormalig winnaar van de NBE-compositiewedstrijd en een van de meest opmerkelijke jongNBE-talenten van de laatste jaren.

Universeel verhaal

De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het Evangelie van Matteüs. Hierin is Jezus vooral een mens die verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, en sterven in eenzaamheid.

In hun interpretatie van de Matthäus-Passion leggen Schneemann en Paiva de nadruk op de universele kant van het verhaal, namelijk dat van een visionaire man die ziet dat het de verkeerde kant opgaat met de wereld, maar niet begrepen wordt. Het onrecht en de lafheid die hij tegenkomt, beantwoordt hij met liefde en door de verbinding aan te gaan. Hiermee transformeren de makers deze christelijke tragedie tot een tijdloos verhaal met universele zeggingskracht.

Echte mensen

Ook in de vorm wijkt deze Matthäus-Passion af van reguliere uitvoeringen. Dankzij de inzet van de manshoge poppen van de Duda Paiva Company komen de personages tot leven en worden ze echte mensen waarmee je je kunt identificeren. Hiermee breekt het Nederlands Blazers Ensemble met een traditie in de uitvoering die doorgaans afstandelijk is te noemen.

Lokale koren

Het commentaar van het volk op het drama in de vorm van bekende aria’s als Erbarme dich wordt geleverd door lokale koren uit heel Nederland. Ook hun rol is theatraler dan anders: als een ‘deus ex machina’ verschijnen ze op het toneel en verdwijnen ze weer.

Speeldata

Tickets kunnen besteld worden via de website van het Nederlands Blazers Ensemble. De voorstelling duurt 70 minuten en wordt gespeeld in:
Wo 30 mrt 2022 20:30 Amsterdam - Podium Mozaïek (voorpremière) met Toonkunstkoor Amsterdam
Do 31 mrt 2022 20:00 Enschede - Wilminktheater (première) met Ecok Concertkoor
Vr 01 apr 2022 20:30 Tilburg - Theaters Tilburg met Tilburgs vocaal ensemble
Za 02 apr 2022 20:15 Drachten - Schouwburg de Lawei met NHL Stendenkoor
Zo 03 apr 2022 15:30 Helmond - Het Speelhuis met Helmonds Kamerkoor en het Philips Philharmonisch Koor
Wo 06 apr 2022 20:00 en Do 07 apr 2022 20:00 Utrecht - TivoliVredenburg met kamerkoor Lamusa
Vr 08 apr 2022 20:15 Nijmegen - Concertgebouw de Vereeniging met Kamerkoor Mnemosyne
Zo 10 apr 2022 15:00 Breda - Chassé Theater met Kamerkoor Cantabile
Di 12 apr 2022 20:00 Den Haag - Amare met kamerkoor lux en Leiderdorps Kamerkoor
Wo 13 apr 2022 20:15 en Do 14 apr 2022 20:15 Amsterdam - Muziekgebouw met Toonkunstkoor Amsterdam
Vr 15 apr 2022 20:00 Haarlem - Stadsschouwburg met Kamerkoor Lux en Leiderdorps Kamerkoor

Foto

©Paulina Matusiak & Eddy Wenting

10 x Festivals in augustus
Uitjes met waterattracties en waterspeeltuinen
10 uitjes in Amsterdam deze zomer
Beleef een actief en stoer uitje bij één van deze indoor trampolineparken
Toon de nieuwste thema's »