Inloggen

Beeld & Geluid opent nieuw mediamuseum op 11 februari 2023

Op zaterdag 11 februari 2023 opent Beeld & Geluid met trots de deuren van het meest interactieve Mediamuseum ter wereld, waarin het medialeven van jou als bezoeker centraal staat.

Doordat het museum zich aanpast aan de handelingen van de bezoeker, krijgt iedereen een persoonlijke museumreis. Het Mediamuseum, waarvoor Pieter van der Heijden als art director aan de basis stond, omvat meer dan vijftig interactives, honderden uren aan audiovisueel materiaal en vele objecten uit de mediageschiedenis. Een bezoek aan het Mediamuseum is voor alle bezoekers, vanaf ca. 8 jaar, een unieke, leerzame maar vooral inspirerende ontdekkingsreis door het medialandschap van toen, nu en de toekomst.

Drastisch veranderd medialandschap

Drastisch veranderd medialandschap
Sinds de opening van het vorige museum (de Beeld & Geluid Experience) in 2006 is het medialandschap drastisch veranderd. Zo deed YouTube zijn intrede en explodeerde het gebruik van social media door het bezit van smartphones. Van ‘de media bepalen mijn wereldbeeld’ werd het ‘ik bepaal de media en de media bepalen mij’. Genoeg aanleiding voor Beeld & Geluid voor de bouw van een compleet nieuw Mediamuseum dat laat zien hoe media werken en dat jou als bezoeker even optilt uit jouw eigen mediabeleving, door jou er op afstand naar te laten kijken.

Tune in & Museumapp

Tune in & Museumapp
Het museumbezoek start in de Tune In. Hier maak je als bezoeker met de Museumapp en door middel van gezichtsherkenning hun Mediaprofiel aan. Hiermee word je bij de verschillende interactives welkom geheten én worden filmpjes vertoond die passen bij jouw persoonlijke voorkeuren. Tijdens het bezoek bouw je aan jouw unieke Mediaprofiel. Met de museumapp kun je jouw profiel onderweg en aan het einde van jouw bezoek bekijken. Persoonlijke gegevens worden niet bewaard; de gemaakte filmpjes worden op verzoek toegestuurd. Vanzelfsprekend kan het museum ook zonder het aanmaken van een Mediaprofiel bezocht worden; de museumreis is dan niet gepersonaliseerd.

Mediareactor

Bij binnenkomst word je overweldigd door de Mediareactor, een reusachtige installatie van 300 meter LED-schermen die door het hele museum hangt. De Mediareactor verbeeldt de permanente mediastroom die het archief van Beeld & Geluid in- en uitstroomt.

Leven in media: vijf zones

Hoe we nu leven in de media wordt zichtbaar in vijf zones: Delen, Informeren, Verkopen, Vertellen en Spelen. In elke zone is een aantal interactives te spelen en zijn fragmenten te zien die, naast een aantal bijzondere media-objecten, de media van toen, nu en de toekomst duiden.

Delen

Van liefdesbrief tot TikTok video - het delen van gevoelens of nieuwtjes is net zo belangrijk als eten en slapen. De manier waarop we media delen, is de laatste vijftien jaar fundamenteel veranderd. Stuurden we eerst een brief of belden we elkaar, inmiddels doen we dat vooral met onze smartphone en delen we ons leven via social media. In deze zone ervaar je ook hoe je zelf mensen ongemerkt beoordeelt op basis van hun profiel en de impact van haatberichten op sociale media.

Informeren

De zone Informeren draait om nieuwsvoorziening. Weten wat er speelt in de wereld verbindt ons met anderen, maar nieuws is nooit neutraal. In deze zone ervaren bezoekers hoe nieuws wordt gemaakt en kunnen ze bepalen of nieuws betrouwbaar is of fake. De bezoekers zijn in deze zone zelf de nieuwsmakers. Ze maken een shownieuwsbericht door te facetimen met een BN’er, maken een live reportage in het journaal of een samenvatting van een sportwedstrijd.

Verkopen

Verkopen
De zone Verkopen draait om het spel der verleiding op televisie, in kranten of online. Dankzij big data kunnen reclamemakers ons steeds persoonlijker verleiden en dankzij influencers voelt het alsof je beste vriend je een product of mening aanbeveelt. Bezoekers kunnen in deze zone onder meer raden welke producten worden aanbevolen door rolmodellen, ontdekken hoe sluikreclame werkt en een eigen campagne maken als influencer.

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

Vertellen

In de zone Vertellen maak je kennis met hoe we verhalen vertellen in media. Je leert hoe verhalen een vaste structuur hebben, hoe we naar series blijven kijken en kun je toetsen welk karakter jij als hoofdpersoon zou zijn. Ook wordt getoond welke gereedschappen de filmmaker gebruikt om zijn verhaal te vertellen, ook in muziekvideo’s. Je kunt zelf als regisseur aan de slag door een korte film te maken.

Spelen

Bij gamen denken we vaak aan videogames, maar sinds het begin van massamedia zijn er spellen, zoals bijvoorbeeld puzzels in kranten en quizzen op radio en tv. In de jaren tachtig keken gezinnen samen op de bank naar een spelshow van Willem Ruis. Nu kijken we op YouTube naar een gamer die Fortnite of Minecraft speelt. In deze zone kun je jouw eigen game bouwen, zelf racen door oude en nieuwe games of leren hoe games worden gemaakt. Op de grote digitale spelvloer kun je zelf met anderen een levensgrote videogame spelen.

Verwonderen & Pronken

Verwonderen & Pronken
In het Mediamuseum zijn twee verdiepingen ingericht voor wisselende presentaties. Op de verdieping Verwonderen kun ja als bezoeker de toekomst van media aanraken. Zo kun je bijvoorbeeld een 3D-game spelen, in een holografische wereld stappen, deepfake-techniek zien, ervaren hoe je media beleeft als je blind of slechtziend bent of meedoen aan het testen van nieuwe omroep-innovaties. Verwonderen wordt samengesteld in samenwerking met diverse partners zoals tech-bedrijven, ontwerpers en developers, kunstenaars, mediamakers of wetenschappers.

Op de verdieping Pronken zijn kostuums van mediapersoonlijkheden uit de 20e en 21e eeuw te zien uit de collectie van Beeld & Geluid. Van de blauwe catsuit van Jerney Kaagman, de weergaloze Songfestival-jurk van Nikkie de Jager, kostuums van Jacobse & Van Es tot het roze pak van Splinter Chabot.

Toegangskaarten

Toegangskaarten voor het Mediamuseum zijn vanaf 6 januari 2023 te bestellen via de site van Beeld & Geluid. Een kaartje voor volwassenen kost €19,50 en voor kinderen van 8 t/m 17 jaar €12,50. Tot 8 jaar is de toegang gratis alsmede voor Museumkaarthouders en andere pashouders.

Hoofdpartner van het Mediamuseum is de VriendenLoterij.

Foto's: Jorrit Lousberg

10 x de leukste openluchtmusea in 2024
10 uitjes in Amsterdam deze zomer
De leukste Klimparken in Nederland
Theaterfestivals in Nederland deze zomer
Toon de nieuwste thema's »