Inloggen

50ste Nationale Molendag op 13 en 14 mei

Rechts: © Wim Giebels - Nationale Molendag
Op 13 en 14 mei 2023 is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland, mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen.

De Hollandsche Molen bestaat in 2023 100 jaar en viert Nationale Molendag dit jaar voor de 50ste keer. Reden voor een extra groot feest, samen met het Gilde van Molenaars.

Oer-Hollandse levende monumenten

Oer-Hollandse levende monumenten
Molenaars en molengidsen staan overal klaar om je te laten genieten van dit oer-Hollandse levende monument. De geuren, geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er bij de molen een leuk cadeautje klaar. Op de website zijn alle deelnemende molens te vinden.

Passie en variatie

Passie en variatie
Buitenlandse toeristen kijken hun ogen uit als ze onze molens zien, maar voor veel Nederlanders is het bijna vanzelfsprekend dat er nog zoveel van deze mooie historische werktuigen in ons landschap staan. Het is immers één van onze belangrijkste nationale symbolen. Toch waren veel molens er niet meer geweest als molenliefhebbers zich 100 jaar geleden niet verenigd hadden om dit cultureel erfgoed te behouden en te beschermen.

Elke molen is uniek

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers, ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd, pigment en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen.

Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als molenaar, maar ook als molengidsen, als medewerker in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens Nationale Molendag delen al deze liefhebbers graag hun passie en roepen zij andere enthousiastelingen op om zich bij hen aan te sluiten.

Welke molens zijn open?

Op de website van molens.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook treft u er fiets- en wandeltochten aan.

Over De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen bestaat dit jaar 100 jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen.

Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Molenaars en is mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl.


Zomervakantie uitjes Noord-Brabant - 10 x activiteiten en uitstapjes
Zomervakantie uitjes Utrecht - 10 x activiteiten en uitstapjes
Wat te doen dit weekend?
Zomervakantie uitjes Zeeland - 10 x activiteiten en uitstapjes
Toon de nieuwste thema's »