Inloggen

Voel dat alles leeft op de 20e editie van de ARTIS-Zoomeravonden

De twintigste editie van de ARTIS-Zoomeravonden staat in het teken van Planetary Health: een gezonde toekomst van de aarde en al haar bewoners. Naast het vertrouwde programma van livemuziek, picknicken in het gras en een kinderroute, is er deze zomer van alles te doen om weer in verbinding te komen met de natuur.

Wandel over het blotevoetenpad, proef de eetbare tuin, luister naar activerende verhalen van toekomstdenkers en laat jouw belofte aan de aarde achter. Voel, hoor, zie, ruik, proef, zing en dans mee met alles wat leeft op de Zoomeravonden.

Openingsweekend 8 en 9 juli

Openingsweekend 8 en 9 juli
Het openingsweekend is het startschot voor Planetary Health in ARTIS. Vanaf de vroege ochtenduren tot zonsondergang zijn er activiteiten voor jong en oud in ARTIS-Park. Start de dag met yoga in de Hollandse tuin, luister naar verhalen van activerende sprekers in het Insectarium, volg een workshop bokashi maken, dans mee met aanstormend muziektalent Guusje (8 juli) en Sophia (9 juli) op het Muziekveld en sluit af met een verdiepend filmprogramma in samenwerking met Cinetree in het ARTIS-Planetarium.

Zoomeravonden t/m 2 september

Tijdens de gouden avonduren en omringd door de dieren, bomen en bloeiende perken van ARTIS voel je tijdens deze 20e editie van de Zoomeravonden hoe uniek planeet aarde is. Iedere zaterdag, van 8 juli tot en met 2 september, zijn er verschillende toekomstdenkers als Babette Porcelijn, Li An Phoa, Jessica den Outer en Koen Arts die inspiratiesessies geven voor een vruchtbare samenwerking met de planeet.

De eerste tonen op zaterdag worden vanaf 16.00 gezet door Jazztalenten van het Conservatorium van Amsterdam. Daarna kan er met de voeten in het gras worden meegedanst met opkomende muzikanten. Deze 20e editie van de Zoomeravonden luister je naar uiteenlopende muziekgenres van onder andere Someone, Guusje, Tim Dawn en QUIQUE.

Zintuigprikkelende belevingswandeling

Zintuigprikkelende belevingswandeling
Struinen door ARTIS-Park krijgt een nieuwe dimensie tijdens de belevingswandeling die je als bezoeker de hele zomer lang kunt lopen. Luister naar de verschillende geluiden in het park, ontdek de onmisbare rol van microben, proef wat er groeit in de eetbare tuin en maak een belofte aan de aarde in het ARTIS-Planetarium.

De wandeling is een aanmoediging om al het leven in ARTIS-Park bewuster te ervaren en zo meer in verbinding te komen met de aarde. Dat is ook de insteek van de nieuwe liveshows in het ARTIS-Planetarium die rondom het thema Planetary Health zijn ontwikkeld.

Ruimteschip Aarde

In het hele heelal is er maar één planeet waarvan we zeker weten dat er leven is. Hoe groot de aarde ook lijkt, vergeleken bij de uitgestrektheid van het heelal is het minder dan een zandkorrel.

Ontdek de kwetsbaarheid van onze planeet in de nieuwe liveshow 'Ruimteschip Aarde' in het Planetarium die iedere dag deze zomer te zien is. Maak in het Planetarium bovendien je belofte aan de aarde, want op dit ruimteschip zijn er geen passagiers, alleen bemanning.

Kinderyoga, poppenkast en kinderroute

Kinderyoga, poppenkast en kinderroute
Voor de jonge bezoekers van de Zoomeravonden is er ook genoeg te beleven. Van traditionele poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn, een muzikale voorstelling vol dierenverhalen van Kareltje & Sjonnie tot kinderyoga in de Hollandse tuin.

In de kinderroute, die de hele zomer lang te volgen is, ontdekken kinderen vanaf 7 jaar onder meer wat de invloed van temperatuur is op de eieren van een onechte gaviaal. De speurtocht waarmee deze en meer onverwachte links in het park zijn te vinden is af te halen aan het begin van de Papegaaienlaan.

Deelnemende muzikanten

Guusje (8 juli), Sophia (9 juli), Someone (15 juli), Benjamin Fro (22 juli), Pale Puma (29 juli), Oliver Pesch (5 augustus), Tim Dawn (12 augustus), Cavolo Nero (19 augustus), Jack Jarryd (26 augustus), QUIQUE (2 september), Jazzmuzikanten Conservatorium van Amsterdam (8 juli t/m 2 september).

Deelnemende sprekers

IUCN (8 juli), EAZA, Shivant Jhagroe, Nienke Beintema (9 juli), Babette Porcelijn (15 juli), Koen Arts & Martine van Zijll-Langhout (22 juli), Li An Phoa (29 juli), Jessica den Outer (5 augustus), Aniek Moonen (12 augustus), Aglaia Bouma, Wouter Ubbink en Ida Simonsen (19 augustus), Eva Rovers (26 augustus), Ama Koranteng Kumi (2 september).

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

ARTIS en Planetary Health (Congres, 5-7 juli 2023)

Al het leven op aarde is met elkaar verbonden. De gezondheid van de planeet en andere levensvormen gaat hand in hand met onze eigen gezondheid. ARTIS wil daar samen met haar bezoekers een actieve rol in nemen. Daarom omarmt ARTIS Planetary Health vanaf deze zomer in haar programmering. Voorafgaand aan de ARTIS-Zoomeravonden opent ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius samen met burgemeester Femke Halsema het eerste internationaal wetenschappelijke ARTIS Planetary Health Congres. Tijdens het congres wordt onderzocht hoe de vier thema's Aarde, Water, Voedsel en Mensen met elkaar verbonden zijn. Vertegenwoordigers uit verschillende velden komen samen in ARTIS voor optimale kruisbestuiving.

Op vrijdagavond 7 juli is de Britse klimaatpsycholoog Caroline Hickman te gast in het ARTIS-Planetarium. Zij zal spreken over hoe kinderen en jongeren de klimaatcrisis beleven, en wat dit van ons vraagt als ouders, opvoeders en onderwijzers.

Foto's:
- ARTIS-Zoomeravonden 2023 - Campagne Dawn
- Zoomeravonden 2022 - Rens Bok

10 x Festivals in april 2024
De leukste fairs en markten in april 2024
Bierfestival Brew at theZoo keert terug naar Beekse Bergen
De leukste Klimparken in Nederland
Toon de nieuwste thema's »