Regels per 1 juli voor festivals en evenementen

Kunnen we weer naar festivals en evenementen deze zomer? Dat willen wij natuurlijk dolgraag weten! In de laatste persconferentie van premier Rutte kregen we daar antwoorden op.

Vanaf 1 juli worden de maatregelen versoepeld. Wat blijft is de 1,5 meter afstand regel tussen personen. Er wordt verschil gemaakt voor activiteiten die binnen plaats vinden en buiten. Maar het antwoord is: Ja, we kunnen weer evenementen en festivals bezoeken! Onder bepaalde voorwaarden.

Evenementen binnen

Evenementen binnen
Zoals premier Rutte zei, is het van groot belang dat we 1,5 meter afstand blijven houden van anderen.

Activiteiten binnen met vaste zitplaatsen
Er mogen maximaal 100 mensen per ruimte (exclusief personeel) aanwezig zijn met vaste zitplaatsen.

Zijn er vaste zitplaatsen, met reservering en is er vooraf een gezondheidscheck gedaan, dan zit er geen maximum aan het aantal personen. Dit geldt bijvoorbeeld voor concerten in het Concertgebouw, bioscopen, voorstellingen in het theater en evenementen in een evenementenlocatie zoals Ahoy en Afas Live.

Activiteiten binnen met doorstroom van bezoekers
Voor musea en andere locaties met doorstroom van bezoekers geldt geen maximum aantal personen. Locaties moeten zelf zorgen voor de naleving van de 1,5 meter afstand regel. Dit betekent dat ook beurzen weer mogen plaats vinden.

Evenementen buiten

Voor activiteiten tot maximaal 250 personen (exclusief personeel) is geen zitplaats, reservering of checkgesprek nodig. Staan mag dus. Dit geldt bijvoorbeeld voor een buurtconcert of een voorstelling in de openlucht.

Voor activiteiten met voldoende zitplaatsen, reservering en checkgesprek vooraf, gelden geen maximum aantal. Dan kan ook een groter buitenconcert of een festival weer plaats vinden.

Activiteiten buiten met doorstroom van bezoekers
In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel. Locaties moeten ervoor zorgen dat deze regel wordt nageleefd. Er geldt geen maximaal aantal personen. Vanaf 1 juli geldt dit ook voor braderieën en soortgelijke evenementen.

Echter is het wel zo dat er voor grotere evenementen, zoals een braderie, een vergunning door de gemeente moet worden afgegeven. Hierbij bepaalt de gemeente of er aan alle specifieke voorwaarden wordt voldaan. In de praktijk kan dit wel 6 weken duren.

Uitzonderingen

• In de horeca moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Er geldt geen maximum aantal personen indien er vaste zitplaatsen zijn en vooraf een reservering en een gezondheidscheck is gedaan.
• Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband mag niet.
• Zangkoren en zangensembles mogen wel weer repeteren en optreden onder voorwaarden.
• Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

De 1,5 meter afstand is niet verplicht voor:
• Kinderen in de basisschoolleeftijd. Vanaf 1 juli geldt dit ook voor kinderen in het voortgezet onderwijs.
• Huishoudens
• Acteurs en dansers
• Terras met kuchscherm

Blijf op de hoogte

Wil je weten welke evenementen en festivals er in de zomermaanden zullen plaats vinden? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief. Als bonus krijg je een e-book met de leukste uitjes per provincie.

Verrassend er op uit .. »