Inloggen

De 10 leukste musea van Friesland

Links: Fries Museumdorp Aldfaers ErfRechts: © Ruben van Vliet - Fries Museum
Hoe vaak ga jij naar een museum? Ken je deze musea in Friesland al? Ook de minder bekende musea in dit overzicht zijn de moeite waard. Laat je verrassen!

1. Dekema State

Dekema State
Dekema State is een klein landgoed ontstaan in de middeleeuwen. In het huis en tuin zijn sporen van alle opeenvolgende eeuwen te ontdekken. Zowel in het gebouw dat als rijksmonument is aangemerkt, als in de inrichting met o.a. de originele portrettencollectie vanaf de 15e eeuw.
43 stemmen Meer info

2. Fries Museumdorp Aldfaers Erf

Fries Museumdorp Aldfaers Erf is permanent gesloten.

---
Houd je van vlottenbouwen? Of van ravotten in een grote speeltuin? Ben je ook zo benieuwd hoe de Friezen vroeger leefden en werkten? En hoe rook het vroeger eigenlijk? Kom het beleven en bezoek het Fries Belevingsdorp Aldfaers Erf.

Dan zie je echte gebouwen, voorwerpen, verhalen, geuren en smaken van vroeger. Zo kun je zelf ontdekken ..
40 stemmen Meer info

3. Heringa State - Popta Slot

Heringa State - Popta Slot
Het Poptaslot is een parel onder de Friese States en Stinzen (stenen huizen). De ruimten in het Poptaslot zijn nog geheel ingericht en fraai gemeubileerd in de stijl van de 17e en 18e eeuw en als museum te bezichtigen. Rond het Slot is een prachtige tuin met grachten, singels en een overtuin met boomgaard.
36 stemmen Meer info

4. Puzzelmuseum Joure

Puzzelmuseum Joure
Puzzelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Puzzelmuseum Joure. Het staat vol met breinbrekers, logische puzzels en raadsels. Er is een expositie over gezichtsbedrog met allerlei voorbeelden van bekende en minder bekende optische illusies. Natuurlijk kun je ook zelf puzzelen met diverse puzzels.
33 stemmen Meer info

5. Fries Museum

De unieke collectie en tentoonstellingen van het nieuwe Fries Museum geven inzicht in de Friese kunst, cultuur en geschiedenis door de eeuwen heen. Een onderdeel van het museum is Verzetsmuseum Friesland dat zich richt op Friesland in de Tweede Wereldoorlog. Op een niet-alledaagse manier komt de Friese kunst, cultuur en geschiedenis tot leven.
31 stemmen Meer info

6. Museum De Heksehoeve

Voel de magie bij Buitenmuseum De Heksehoeve. De Heksehoeve bestaat uit een 3000 m2 grote heksentuin met veel rituelen en activiteiten en een heksenhuisje. Margarita, een traditionele solitaire heks, legt je verschillende dingen uit zoals wichelroede lopen en het grote wensenritueel.
28 stemmen Meer info

7. Epema State

Epema State
De prachtige state is sinds 1652 in bezit van de familie Van Eysinga. Vroeger vergaderden de grietmannen (nu: burgemeesters) en werkte de familie samen met stadhouders en koningen.
25 stemmen Meer info

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Eise Eisinga Planetarium

In een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. De Friese wolkammer Eise Eisinga heeft dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel gebouwd tussen 1774 en 1781 aan het plafond van de woonkamer.

Tevens heeft het Eise Eisinga Planetarium een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten in het museum.

Het ..
20 stemmen Meer info

9. 1e Ned. Opel Automuseum

Het Opel Automuseum heeft een collectie van 65 Opel oldtimers. Daarnaast zijn er Opel naaimachines, fietsen, kinderwagens en koelkasten. Er is ook een woonkamer, ingericht in de sfeer van de jaren 50. En in de kantine kunnen Opelvideo's bekeken worden, onder het genot van een kopje koffie.
17 stemmen Meer info

10. Openluchtmuseum It Damshûs

Openluchtmuseum It Damshûs
Het openluchtmuseum toont op een boeiende manier de geschiedenis van de veenderijen. Ook vertelt het over de armoedige woonomstandigheden en sociale strijd van de veenarbeiders rond 1900.
15 stemmen Meer info

11. Bildts Dokumintasysintrum

In Het Bildts Dokumintasysintrum kun je boeken, foto's, documentatiemappen en voorwerpen bewonderen over de gemeente Het Bildt. Het is gevestigd in de bibliotheek van St.-Annaparochie en in de bibliotheek Minnertsga.
3 stemmen Meer info

12. Fries Landbouwmuseum

Fries Landbouwmuseum
Ten zuiden van Leeuwarden, op de grens van stad en platteland, staat de prachtige Rijksmonumentale boerderij waarin het Fries Landbouwmuseum is gehuisvest. In deze museumboerderij vind je 2000 jaar geschiedenis van de Friese landbouw: de akkerbouw, de zuivelindustrie, de landbouwmechanisatie, de boerderij als kathedraal van het landschap en de cultuur.
3 stemmen Meer info

13. Nationaal Openbaar Vervoermuseum

Ontdek de geschiedenis van het openbaar vervoer in het Openbaar Vervoer Museum. Van de eerste busmaatschappijen tot het huidige ConneXXion, Arriva e.d Je krijgt een beeld van de ontwikkeling in het openbaar vervoer via ruime vitrines met tal van voorwerpen, documenten, uniformen en echte bussen.
2 stemmen Meer info

14. Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof
In Keramiekmuseum Princessehof kijk je je ogen uit! Bekijk hier de prachtige collecties Europese, Aziatische en moderne keramiek. De grootste verzameling Chinees porselein is in het museum te bewonderen. Ook geeft het museum een mooi beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek.
2 stemmen Meer info

15. Openluchtmuseum - Themapark De Spitkeet

Openluchtmuseum - Themapark  De Spitkeet
Het openluchtmuseum en themapark De Spitkeet laat op een ruim 4 hectare groot terrein zien hoe mensen leefden en werkten tussen ongeveer 1850 en 1950 op de arme heide in Friesland en Groningen.
1 stem Meer info

Alle musea in Friesland
De 10 leukste actieve uitjes van Friesland
Beleef een actief en stoer uitje bij één van deze indoor trampolineparken
De leukste uitjes voor treinliefhebbers
Kaartverkoop Central Park Festival van start
Toon de nieuwste thema's »