Inloggen

4 en 5 mei 2022 - Bevrijdingsfestivals, evenementen en activiteiten

Rechts: © Jan Sol
We herdenken en vieren de vrijheid op 4 en 5 mei. Verhalen worden levend gehouden met voorstellingen, lezingen, tentoonstellingen, herdenkingsconcerten, vrijheidsconcerten en natuurlijk de bevrijdingsfestivals.

Op 4 mei herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een dag later vieren we dat we in vrijheid kunnen leven. Bekijk hieronder de evenementen die met de tweede wereldoorlog en de bevrijding te maken hebben én de bevrijdingsfestivals op 5 mei 2022.

1. Vier de vrijheid op één van de Bevrijdingsfestivals

Vier de vrijheid op één van de Bevrijdingsfestivals
De veertien Bevrijdingsfestivals zijn op 5 mei weer live te bezoeken. In totaal is er een uitgebreid programma met ruim 200 verschillende muzikale optredens en ruim 100 inhoudelijke programma’s. Zoals Vrijheidscolleges en Vrijheidsmaaltijden. Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar: Duncan Laurence, Suzan & Freek, Fresku en Donnie.

Alle provincies hebben een eigen bevrijdingsfestival programma. Bekijk de Bevrijdingsfestivals in Nederland per provincie.

2. Toneelvoorstelling De Joodse Raad

Een toneelvoorstelling over de Joodse Raad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt op initiatief van de Duitsers een Raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moet controleren en besturen, om uiteindelijk alle Joden naar vernietigingskampen te deporteren.
30 april 2022 | Weesp (Noord-Holland)

3. Paulus Koor met Jiddische liederen

Paulus Koor met Jiddische liederen
Het Pauluskoor zingt tijdens de voorstelling Jiddische liederen, rond de oorlog geschreven door Joden in getto’s en kampen.
4 mei | Vlaardingen (Zuid-Holland)

4. Verhalenherdenkingstocht- Theatrale fietstocht

Fiets mee langs bijzondere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in Bergen. Ontdek bijzondere plekken en dompel je onder in persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld in theater, mime, moderne dans, zang , muziek en vertelkunst verbonden met de huidige tijd.
4 en 5 mei 2022 | Bergen (Noord-Holland)

5. Tante Truus & Mammie Mies

Tante Truus & Mammie Mies
‘Tante Truus & Mammie Mies’ een voorstelling over twee bescheiden bij het grote publiek onbekende verzetsheldinnen die deden wat ze moésten doen.
1 t/m 4 mei 2022 | Wervershoof (Noord-Holland)

6. Herdenkingsconcert

Na 2 jaar van stilte zal het, inmiddels traditie geworden Herdenkingsconcert, dit jaar weer plaatsvinden in het Jheronimus Bosch Art Center. Uitgevoerd wordt het Requiem van Michael Haydn.
4 mei 2022 | Den Bosch (Noord-Brabant)

7. TRUUS

TRUUS
Op woensdag 4 mei aanstaande - Dodenherdenking - wordt in de Domkerk in Utrecht de jeugdtheatervoorstelling TRUUS opgevoerd. Een voorstelling over het leven van de verzetsvrouw Truus van Lier. Naar het boek van Jessica van Geel. Met Dolores Leeuwin (Klokhuis/Jeugdjournaal) als verteller. Voor iedereen vanaf 8 jaar.
4 mei 2022 | Utrecht (Utrecht)

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Mir lebn ejbig

Het Jiddisch Ensemble Lechayim geeft een concert in de Burgerzaal van het Deventer Stadhuis na de dodenherdenking op het Grote Kerkhof. Gezongen worden enkele liederen over onderdrukking, verzet, en overleven.
4 mei | Deventer (Overijssel)

9. Every Picture Tells a Story

Het Joods Museum neemt je in de fototentoonstelling 'Every Picture Tells a Story' mee in een reis door de tijd, waarin zowel het Joodse leven als de ontwikkelingen in de fotografiekunst te zien zijn.
t/m 4 september 2022 | Amsterdam (Noord-Holland)

10. Bevrijdings bespeling op Hemonycarillon

Bevrijdings bespeling op Hemonycarillon
Al heel lang is het carillon bij uitstek een instrument dat zich laat horen op nationale feestdagen. Zeker in deze tijd is er reden om de bevrijding te vieren en er bij stil te staan dat vrede niet vanzelfsprekend is. Daarom dit jaar niet alleen bevrijdingsliedjes op de automaat maar een live bespeling door Henk Veldman.
5 mei | Middelstum (Groningen)

11. Maurits Vles een schrijver in verzet

Op 4 mei vertelt Yasmin Richards in theater Pantalone het indrukwekkende verhaal van haar opa Maurits Jacob Vles, schrijver van een satirische kroniek over Hitler.
4 mei 2022 | IJsselstein (Utrecht)

12. Bevrijdingsconcert - Convocare

Bevrijdingsconcert - Convocare
Het Zeeuws Reformatorisch orkest Convocare geeft een Bevrijdingsconcert in de Hervormde Kerk te Kapelle. Het orkest speelt een uiteenlopend repertoire van o.a. Verdi, Bach en Guilmant. En ze pakken extra uit.
5 mei | Kapelle (Zeeland)

13. Bevrijdingsconcert

Verenigde christelijke koren uit Ouderkerk aan den IJssel geven een concert rond het thema Bevrijding. Medewerking verlenen Paulien van der Werff, sopraan en Jan Verweij, orgel. Algehele leiding: Cees van der Slik.
5 mei 2022 | Ouderkerk aan den IJssel (Zuid-Holland)

14. Wy kinne der noch wol ien by ha

Wy kinne der noch wol ien by ha
Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Een virtuele tentoonstelling.
Doorlopend | online

15. Armandoverhalen Het is hier niet pluis

Armandoverhalen Het is hier niet pluis
Een speciale voorstelling Verhalen van Armando ‘Het is hier niet pluis’ bij Museum EICAS preview. Op 5 mei vieren we bevrijdingsdag. Speciaal voor deze dag vertelt Stan Fritschy Armandoverhalen op basis van Armando’s autobiografische boek ‘De straat en het struikgewas’.
5 mei 2022 | Deventer (Overijssel)

16. 'Vijf Mei Rede' door CDK drs AAM Arno Brok

Elk jaar wordt in de Dorpskerk Huizum door een prominente Nederlander de 'Vijf Mei Rede' gehouden. Dit jaar wordt deze lezing verzorgd door drs. A.A.M.(Arno) Brok, Commissaris van de Koning in Fryslân. De lezing wordt afgewisseld met muziek.
5 mei 2022 | Leeuwarden (Friesland)

17. Speel de Online Escape Room - De Verloren Herinnering

Speel de Online Escape Room - De Verloren Herinnering
Een aantal escape rooms hebben de handen ineen geslagen in het begin van de coronatijd en deze online Escape Room ontwikkeld, met als thema 75 jaar bevrijding. In 'De Verloren Herinnering' word je meegenomen in een verhaal van een geallieerde Canadese piloot. Het spel biedt een meeslepend liefdesverhaal en heel wat gevarieerde puzzels.
t/m 5 mei 2022 | Online

Paasuitjes met kinderen - van paaseieren zoeken tot lammetjes aaien
Wat te doen dit weekend?
In Attractiepark Toverland komen vier nieuwe attracties
Leer alles over kaas bij een kaasmarkt - kaasmuseum of kaasboerderij