Inloggen

12 x De leukste uitjes voor treinliefhebbers

Links: spoorwegmuseum.nlRechts: stoomstichting.nl
Ben je of jouw (klein)kind gek van treinen en alles wat ermee te maken heeft? In Nederland zijn leuke uitjes met de 'trein' als thema. En deze zijn niet alleen leuk voor volwassenen, ook voor kinderen is het een belevenis.

Zo zijn er diverse musea door heel Nederland die niet alleen vertellen over de geschiedenis van de trein, maar waar veel meer te beleven valt. Zoals modelspoorbanen in het klein bekijken of een rit maken met een echte stoomlocomotief of stoomtrein! Ook zijn er leuke evenementen die je kunt bezoeken, zoals bijvoorbeeld treinenbeurzen.

Bekijk hieronder maar liefst 12 'treinen' uitjes en beleef een leuk dagje uit.

1. Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum
Utrecht - Het Spoorwegmuseum is zoveel meer dan treinen. Het museum voelt meer aan als een pretpark.

Ervaar de prijswinnende 4D-simulatie De Vuurproef; een museale beleving waarin je zelf een trein bestuurt. Daal af in een oude mijn, maak een rit in een spannende attractie, bezoek de Oriënt Express en het theater of geniet van de historische treinen en locomotieven. Het Spoorwegmuseum is een museum dat je moet beleven!

2. Museumspoorlijn STAR

Stadskanaal - Mee met een echte stoomlocomotief? Dat kan met De Museumspoorlijn STAR.

Een historische stoomlocomotief met wagons rijdt de route tussen Veendam en Musselkanaal. De route is 26 km lang en is daarmee de langste museumlijn van Nederland.

3. Het Nationaal Modelspoor Museum

Het Nationaal Modelspoor Museum
Sneek - In Het Nationaal Modelspoor Museum kijk je je ogen uit. Het museum is te vinden in het mooie gerestaureerde station van Sneek. Er is een collectie van wel duizenden modellen locomotieven en wagens te zien. Het museum heeft daarmee de grootste collectie van Europa!

4. Rijssens Leemspoor

Rijssen - Bij het Rijssens Leemspoor ga je een stap terug in de tijd. Ongeveer 100 jaar geleden vervoerden de steenfabrieken hun grondstof op dit spoor. Hier kun je het spoor bekijken en er zelfs een ritje op maken. Er is onder andere een stoomlocomotief en er zijn verschillende diesels te zien.

5. Museum Buurtspoorweg

Museum Buurtspoorweg
Haaksbergen - Hier kun je een reis terug in de tijd maken met een echte stoomlocomotief. Je rijdt over een spoor dat al 125 jaar oud is tussen de stations Haaksbergen en Boekelo uit 1884. De conducteur komt langs in een uniform van vroeger waardoor het beeld van toen compleet is!

6. Industrieel Smalspoor Museum

Erica - Het Smalspoor museum vertelt de geschiedenis van het smalspoornet met een grote collectie wagons, materieel en smalspoorlocomotieven. Bijzonder is de rit met de smalspoortrein! Vanaf het museum vertrekt de trein over het grotendeels originele traject dat vroeger gebruikt werd voor het turftransport.

7. Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik maak je de spannendste tijdreis per stoomtram en stoomboot tussen de historische Westfriese steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Het hele jaar door organiseert Museumstoomtram Hoorn-Medemblik speciale ritten en evenementen.

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. SSN Museumstoomdepot

Rotterdam - Bekijk de collectie stoomlocomotieven en rijtuigen terwijl eraan gewerkt wordt door vrijwilligers. Een paar maal per jaar gaat ook de SSN-trein het spoorwegnet op voor een nostalgische stoomtreinreis.

9. Miniworld Rotterdam

Rotterdam - De treinen rijden, de auto's rijden en elke 24 minuten wordt het nacht, waarbij de duizenden lampjes branden in huizen en op straat… dit is allemaal te zien in de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux, Miniworld Rotterdam!

10. Miljoenenlijn

Miljoenenlijn
Simpelveld - In Zuid-Limburg ben je van harte welkom op de Miljoenenlijn. Stap in en reis mee terug in de tijd. Deze spoorlijn gaat dwars door het prachtige Limburgse heuvellandschap. Beleef het reizen van vroeger in een 1e klas rijtuig.

11. Stoomtrein Goes-Borsele

Goes - De stoomtrein Goes-Borsele laat zien hoe het spoorwegbedrijf in de jaren '30 van de vorige eeuw eruit zag. Naast een bezoek aan het buitenterrein, de werkplaats en de Goederenloods kun je ook een rit maken met de stoomtrein.

12. Evenementen met treinen

Jaarlijks kun je leuke evenementen bezoeken, zoals het Internationaal Modelspoor Evenement Eurospoor in de Jaarbeurs Utrecht. Hier vind je de mooiste modelspoorbanen uit binnen- en buitenland. Of het evenement Modeltrein Expo On traXS dat ieder jaar in het Spoorwegmuseum plaats vindt.

Ook zijn er regelmatig treinenbeurzen waar je modeltreinen van diverse schalen kunt aanschaffen. Dus houd de uitagenda van Uitzinnig.nl in de gaten!

Weet je nog een leuke tip? Mail het naar redactie@uitzinnig.nl.

10 x de leukste openluchtmusea in 2023
Paasfestivals 2023 - Deze muziekfestivals zijn er met Pasen
Leer alles over kaas bij een kaasmarkt - kaasmuseum of kaasboerderij
Kunstroutes en Atelierroutes in maart - april - mei 2023