Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Noord-Holland bewaar
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal over het Zuiderzeegebied. Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Duik in het buiten- en binnenmuseum in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. De tentoonstelling 'Zee vol verhalen' neemt je mee in het leven aan de voormalige Zuiderzee. Op een interactieve manier maak je kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio en leer je over hun dagelijks leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Hoor over hun eeuwige strijd tegen het water en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk. Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Buitenmuseum
Wandel over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum in het zomerseizoen en ga 100 jaar terug in de tijd! Meer dan 140 historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken!

Kinderen kunnen een bootje maken van een klomp en Oudhollandse spelletjes spelen zoals hinkelen, sjoelen en kegelen. Of op zoek gaan naar de molen, Hollandse luchten en de ko

Voor wie is dit leuk?

 • Leuk met je partner
 • Leuk met een groep (vrienden)

Openingstijden

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een Binnenmuseum en Buitenmuseum.
Het buitenmuseum is van 2 april t/m zondag 30 oktober 2022 dagelijks geopend, van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Het binnenmuseum is het hele jaar dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Eerste kerstdag is het museum gesloten.
Controleer voor een bezoek altijd even de openingstijden op de website van de locatie zelf.

Bezoekersinformatie

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601 LA  Enkhuizen
Telefoon: 0228-351111
Naar de website

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
 

Beoordelingen van Zuiderzeemuseum

22 reviews | Voeg een review toe
Zuiderzeemuseum scoort een 9,3 uit 10 op basis van 29 stemmen en 22 reviews.
10"Superleuk en educatief"
Annemarie uit Den helder | 31 maart 2022
Ivm het feit dat het buitengedeelte nog was gesloten kan ik alleen maar mijn mening geven over het binnen museum. Dit is super leuk. Het begint al in de grote hal waar diverse boten liggen waar ze vroeger de zee mee opgingen. Je hoort geroep van mannen terwijl ze op zee zitten en ook het geluid van de wind. Met je ogen dicht is het net of je er bij bent. Tevens zie je op diverse plekken hoe het er vroeger uit zag in diverse huizen en hoe klein iedereen behuisd was. Wat ik helemaal opmerkelijk vond was dat ik hier leerde dat er in 1916 ook een watersnoodramp heeft voltrokken rond de Zuiderzee. Dit heb ik nooit geweten. En heel veel mensen die ik er nu over spreek weten dit niet. Zo zie je maar. Je bent nooit te oud om te leren.
Bezocht in 2022, met partner.
9"Lekker wandelen in de straatjes met oude huisjes."
Sandra Draaisma uit Nieuw-Vennep | 13 november 2019
Het begint al met een leuke boottocht. In het museum zelf pakken we altijd een stukje gerookte zalm. En in de winter hebben ze een prachtig verlicht parcours met een verhaal erbij. Gewoon doen, een heerlijk museum waar wij bijna elk jaar wel naar toe gaan.
Bezocht in 2019, met partner.
9"Heel erg leuk voor jong en oud"
Loes Maliepaard uit Velp gld | 2 oktober 2019
Ik ben hier samen met mijn dochter heen geweest. Als je aankomt, word je eerst met een boot naar het cultuur/historische dorp gebracht. Dat is hartstikke leuk en heb ik nog niet eerder meegemaakt bij een museum. Er zijn 140 historische gebouwen, die vroeger rond de Zuiderzee lagen. Je ziet er van alles, vooral hoe de mensen vroeger geleefd hebben. Er is een onder andere een kaaspakhuis, een smid, een mandenmakerij, maar ook een visrokerij. Je gaat echt terug in de tijd en ziet hoe de mensen, zonder de huidige moderne hulpmiddelen, ook prima konden leven. Ook voor kinderen is het fantastisch. Ze kunnen er bijvoorbeeld oud Hollandse spelletjes doen, zich verkleden en klompbootjes maken. Ze kunnen in de schoolbanken van vroeger en speurtochten doen. En er is ook een binnenmuseum, met wisselende tentoonstellingen. Erg mooi en informatief.
Verder kun je er in de restaurants een lekker hapje eten en drinken. Kortom wij vonden het een fantastische dag in een fantastisch museum. Top !!!!!!
Bezocht in 2018, met oudere kinderen.
8"Schitterend uitleg gekregen over het verleden"
E. Ehbel uit Rotterdam | 8 februari 2019
Zeker de moeite waard als je iets wilt weten hoe het er vroeger aan toe ging, het heden en verleden is zeer goed waarneembaar.
Bezocht in 2017, met partner.
8"Een mooi beeld van dorpen langs de zuiderzee ."
Monique uit Volendam | 7 december 2018
Je gaat met een boot naar het buitenmuseum waar zeker ook voor kinderen hele leuke activiteiten zijn. Verder wordt er mbv bordjes hele goede uitleg gegeven.
Bezocht in 2018, met partner.
9"Leuk"
Jet uit Emmeloord | 7 november 2018
Het geheel van gebouwen (de verschillende huizen, kerk, molen, winkeltjes en werkplaatsen) vormen een leuk dorpje. Het wordt levendig door de activiteiten. Zo werd er vis gerookt, was er een zanggroepje in de kerk en de muziekkoepel, waren er winkeltjes open en was de smid aan het werk. Leuk om te zien hoe ook kinderen zich vermaken en zich verwonderen over hoe er vroeger werd gewoond en geleefd.
Bezocht in 2018, met een groep.
8"Een kijkje in oud hollands leven.."
Juliette raaijmakers uit Haarlem | 29 november 2016
Ik dacht dat t erg toeristisch zou zijn maar voor Nederlanders juist ook erg leuk. De inrichting van de huisjes (met herkenbare zaken van mijn oma..) en leuke straatjes.
Enthousiaste mensen in folklore die vertellen over gewoontes etc. Erg leuk.
Ikzelf vond het binnenmuseum tegenvallen.
Bezocht in 2015, met partner.
1 persoon vindt dit nuttig
9"Leuk en leerzaam dagje uit voor iedereen"
Mischa uit Rijswijk | 27 november 2016
Vlakbij museum kan je niet parkeren maar achter t station wel gratis, is bij mooi weer wel snel vol. Je kunt kiezen om naar museum te varen, boot vaart regelmatig, je kunt ook makkelijk zelf naar museum lopen. Buiten en binnen in de huisjes is veel te zien. Ziet er allemaal verzorgd uit. Ook zijn er verschillende dingen van vroeger te koop zoals snoep uit grootmoederstijd. Over t terrein is de mogelijkheid om wat te drinken en eten.
Bezocht in 2016, met partner.
8"Het blijft mij elk jaar boeien"
K. De bruijn uit Voorschoten | 25 november 2016
Hoe in die tijd de vissers hun brood moesten verdienen en zeker als ze weer aan de wal waren hun huiselijke (kleine huisjes) beslommeringen met vrouw en kinderen moesten delen.
Door de zee moest ook helaas heel veel van deze mensen hun tol betalen.
Ik kom elk jaar terug.
Bezocht in 2016, met partner.
9"Heel erg leuk museum voor jong en oud"
Ida oud uit Purmerend | 16 november 2016
Het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum is onder andere te bereiken middels een boot. Het is leerzaam voor jong en oud. De door mij bezochte tentoonstelling over de watersnood waterland was zeer interessant. Ook het binnenmuseum is de moeite van een bezoek waard.
Bezocht in 2016, met partner.

Ook interessant

 • Zuiderzeemuseum
  Ontdek het verhaal van de mensen die vroeger aan de Zuiderzee woonden. .. »
 • Mar en Klif
  Dit is dé plek om meer te ontdekken over de natuur van het Gaasterland en Zuidwest-Friesland. .. »
 • Museum van de Twintigste Eeuw
  Museum over de dynamische 20e eeuw. Met tal van voorwerpen en stijlkamers. .. »
 • Huis Bonck
  Ervaar wonen en werken in de 17de eeuw! .. »
Uitgelicht