Tips

Zuiderzeemuseum

Agenda | Musea in Nederland > Noord-Holland > Enkhuizen
Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Noord-Holland bewaar
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal over het Zuiderzeegebied. Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Duik in het buiten- en binnenmuseum in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. De tentoonstelling 'Zee vol verhalen' neemt je mee in het leven aan de voormalige Zuiderzee. Op een interactieve manier maak je kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio en leer je over hun dagelijks leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Hoor over hun eeuwige strijd tegen het water en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk. Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Buitenmuseum
Wandel over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum in het zomerseizoen en ga 100 jaar terug in de tijd! Meer dan 140 historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken!

Kinderen kunnen een bootje maken van een klomp en Oudhollandse spelletjes spelen zoals hinkelen, sjoelen en kegelen. Of op zoek gaan naar de molen, Hollandse luchten en de ko

Voor wie is dit leuk?

  • Leuk met je partner
  • Leuk met een groep (vrienden)

Agenda

VandaagZee vol verhalen
VandaagWinterkoorts

Openingstijden

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een Binnenmuseum en Buitenmuseum.
Het buitenmuseum is van 2 april t/m zondag 23 oktober 2022 dagelijks geopend, van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Het binnenmuseum is het hele jaar dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Eerste kerstdag is het museum gesloten.
Controleer voor een bezoek altijd even de openingstijden op de website van de locatie zelf.

Bezoekersinformatie

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601 LA  Enkhuizen
Telefoon: 0228-351111
Naar de website
Meer uittips als deze?


Ongeldig e-mailadres
 

Beoordelingen van Zuiderzeemuseum

22 reviews | Voeg een review toe
Zuiderzeemuseum scoort een 9,3 uit 10 op basis van 29 stemmen en 22 reviews.
9"Lekker wandelen in de straatjes met oude huisjes."
Sandra Draaisma uit Nieuw-Vennep | 13 november 2019
Het begint al met een leuke boottocht. In het museum zelf pakken we altijd een stukje gerookte zalm. En in de winter hebben ze een prachtig verlicht parcours met een verhaal erbij. Gewoon doen, een heerlijk museum waar wij bijna elk jaar wel naar toe gaan.
Bezocht in 2019, met partner.
9"Heel erg leuk voor jong en oud"
Loes Maliepaard uit Velp gld | 2 oktober 2019
Ik ben hier samen met mijn dochter heen geweest. Als je aankomt, word je eerst met een boot naar het cultuur/historische dorp gebracht. Dat is hartstikke leuk en heb ik nog niet eerder meegemaakt bij een museum. Er zijn 140 historische gebouwen, die vroeger rond de Zuiderzee lagen. Je ziet er van alles, vooral hoe de mensen vroeger geleefd hebben. Er is een onder andere een kaaspakhuis, een smid, een mandenmakerij, maar ook een visrokerij. Je gaat echt terug in de tijd en ziet hoe de mensen, zonder de huidige moderne hulpmiddelen, ook prima konden leven. Ook voor kinderen is het fantastisch. Ze kunnen er bijvoorbeeld oud Hollandse spelletjes doen, zich verkleden en klompbootjes maken. Ze kunnen in de schoolbanken van vroeger en speurtochten doen. En er is ook een binnenmuseum, met wisselende tentoonstellingen. Erg mooi en informatief.
Verder kun je er in de restaurants een lekker hapje eten en drinken. Kortom wij vonden het een fantastische dag in een fantastisch museum. Top !!!!!!
Bezocht in 2018, met oudere kinderen.
8"Schitterend uitleg gekregen over het verleden"
E. Ehbel uit Rotterdam | 8 februari 2019
Zeker de moeite waard als je iets wilt weten hoe het er vroeger aan toe ging, het heden en verleden is zeer goed waarneembaar.
Bezocht in 2017, met partner.
8"Een mooi beeld van dorpen langs de zuiderzee ."
Monique uit Volendam | 7 december 2018
Je gaat met een boot naar het buitenmuseum waar zeker ook voor kinderen hele leuke activiteiten zijn. Verder wordt er mbv bordjes hele goede uitleg gegeven.
Bezocht in 2018, met partner.
9"Leuk"
Jet uit Emmeloord | 7 november 2018
Het geheel van gebouwen (de verschillende huizen, kerk, molen, winkeltjes en werkplaatsen) vormen een leuk dorpje. Het wordt levendig door de activiteiten. Zo werd er vis gerookt, was er een zanggroepje in de kerk en de muziekkoepel, waren er winkeltjes open en was de smid aan het werk. Leuk om te zien hoe ook kinderen zich vermaken en zich verwonderen over hoe er vroeger werd gewoond en geleefd.
Bezocht in 2018, met een groep.
8"Een kijkje in oud hollands leven.."
Juliette raaijmakers uit Haarlem | 29 november 2016
Ik dacht dat t erg toeristisch zou zijn maar voor Nederlanders juist ook erg leuk. De inrichting van de huisjes (met herkenbare zaken van mijn oma..) en leuke straatjes.
Enthousiaste mensen in folklore die vertellen over gewoontes etc. Erg leuk.
Ikzelf vond het binnenmuseum tegenvallen.
Bezocht in 2015, met partner.
1 persoon vindt dit nuttig
9"Leuk en leerzaam dagje uit voor iedereen"
Mischa uit Rijswijk | 27 november 2016
Vlakbij museum kan je niet parkeren maar achter t station wel gratis, is bij mooi weer wel snel vol. Je kunt kiezen om naar museum te varen, boot vaart regelmatig, je kunt ook makkelijk zelf naar museum lopen. Buiten en binnen in de huisjes is veel te zien. Ziet er allemaal verzorgd uit. Ook zijn er verschillende dingen van vroeger te koop zoals snoep uit grootmoederstijd. Over t terrein is de mogelijkheid om wat te drinken en eten.
Bezocht in 2016, met partner.
8"Het blijft mij elk jaar boeien"
K. De bruijn uit Voorschoten | 25 november 2016
Hoe in die tijd de vissers hun brood moesten verdienen en zeker als ze weer aan de wal waren hun huiselijke (kleine huisjes) beslommeringen met vrouw en kinderen moesten delen.
Door de zee moest ook helaas heel veel van deze mensen hun tol betalen.
Ik kom elk jaar terug.
Bezocht in 2016, met partner.
9"Heel erg leuk museum voor jong en oud"
Ida oud uit Purmerend | 16 november 2016
Het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum is onder andere te bereiken middels een boot. Het is leerzaam voor jong en oud. De door mij bezochte tentoonstelling over de watersnood waterland was zeer interessant. Ook het binnenmuseum is de moeite van een bezoek waard.
Bezocht in 2016, met partner.
8"Het was leuk en je kan er heel veel zien"
Miek | 27 oktober 2016
Vanaf het station een leuke wandeling door Enkhuizen of met de boot naar het Zuiderzee-museum is erg leuk. Het heeft een binnen en buiten museum.
Bezocht in 2016, met partner.
Uitgelicht

Ontvang de leukste Uittips voor de regio Enkhuizen

BONUS: Download gratis ons e-book met de 7 leukste Uittips per provincie.

Vul je e-mailadres in en je ontvangt de bonus en de Uittips in je mailbox.
Stuur mij tips

Wij respecteren jouw e-mail privacy.
De nieuwe Uitzinnig Top 20 is uit. Staat jouw favoriete attractie er ook bij? »