Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Rjocht of Unrjocht

16 februari t/m 20 augustus 2023 | Obe is hét podium voor Friese cultuur | Leeuwarden
In de tentoonstelling 'Rjocht of Unrjocht? Wanhoop en woede om de Hogerhuiszaak' heropenen we in Obe by Tresoar de rechtszaak tegen de broers Keimpe, Marten en Wybren Hogerhuis. In 1896 werden ze veroordeeld tot lange celstraffen voor een inbraak.

Britsum, 5 december 1895. Sinterklaasavond. Buiten is het guur, het regent en het stormt. In de boerderij van Gatze Haitsma staat in de woonkamer de olielamp op een laag pitje te branden. Terwijl boer Gatze, huishoudster Ymkje en haar broer Sieds op bed liggen te slapen wordt het gevelvenster ingeduwd en komen twee dieven onder luid gerinkel van brekend glas de woning binnen. De derde dief blijft buiten staan. Een heftige confrontatie volgt waarbij schoten worden gelost en Sieds gewond raakt. Uiteindelijk nemen de dieven de benen.

De Hogerhuiszaak ‘heropend’ in Obe by Tresoar
In de tentoonstelling ‘Rjocht of Unrjocht?’ kan jij de Hogerhuiszaak opnieuw onderzoeken. Informatie over onder andere de inbraak, bewijsvoering en getuigenissen helpt jou om zelf antwoord te geven op de vraag: Zijn de gebroeders Hogerhuis schuldig of niet? Tresoar bewaart naast het complete strafdossier van de zaak Hogerhuis ook informatie over andere rechtszaken en gevangenen. In de tentoonstelling ontdek je welke informatie bij Tresoar allemaal te vinden is over het Friese gevangeniswezen en lees je over voormalige gevangenissen in Fryslân door de eeuwen heen.


Aanvangstijden

16 februari t/m 20 augustus 2023: 11:00 uur

Deze tentoonstelling in Obe, is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 t/m 17.00 uur. Voor de meest actuele openingstijden zie website van Tresoar.
Let op: Dit heeft al plaatsgevonden.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van de tentoonstelling zelf.

Bezoekersinformatie

Obe is hét podium voor Friese cultuur
Heer Ivostraatje 1
Leeuwarden (Friesland)

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Tentoonstelling | Historisch

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *


Laat dit leeg:

Ook interessant

 • Rondleiding - Ontdek de schatten van ...
  25 april
 • Wy kinne der noch wol ien by ha
  t/m 5 mei
 • Mini-expositie Getijdenboekjes
  t/m 16 juni
 • Catch the light - Bas Nijenhuis Douwe...
  t/m 5 mei
Zet alvast in je agenda