Inloggen

Daan Roosegaarde zet Loevestein onder water

Hoe ziet het eruit als eeuwenoud erfgoed onder de golven verdwijnt? Op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart 2022 zet kunstenaar Daan Roosegaarde met de virtuele overstroming WATERLICHT Loevestein onder water. De presentatie van dit lichtkunstwerk vormt de aftrap van een bijzondere tentoonstelling ‘Denkend aan water…’ waarin de relatie van Loevestein met water centraal staat.

WATERLICHT meemaken is op zichzelf al een overweldigende ervaring. De combinatie van het kunstwerk met de historische vesting en het middeleeuwse slot wordt zonder twijfel adembenemend.

WATERLICHT overstroomt Loevestein

WATERLICHT overstroomt Loevestein
Als een virtuele vloed overstroomt het poëtische WATERLICHT de vesting. Met dit sensationele kunstwerk vraagt Daan Roosegaarde aandacht voor de stijgende waterspiegel als gevolg van de opwarming van de aarde. Beleef samen de kracht van het water en de gevolgen die het met zich mee kan brengen. De speciaal voor Loevestein ontworpen presentatie van WATERLICHT brengt op spectaculaire wijze de kwetsbaarheid van dit onaangetaste stukje Nederland in beeld.

Dagelijkse strijd

Water is geen onbekend gegeven voor Loevestein. Het slot en de vesting bestaan al ruim 650 jaar met en dankzij het water. Tegelijkertijd is water ook een gevaar. Iedereen kent wel de beelden van het stoere slot dat standhoudt in het jaarlijkse hoge water veroorzaakt door de rivieren die Loevestein flankeren. Maar niet alleen overstromingen, ook extreme droogte, mede veroorzaakt door klimaatverandering zorgen voor beschadiging aan de monumentale gebouwen en de vesting. Want hoe harmonieus de vesting er ook uit mag zien, dagelijks wordt er strijd gevoerd om de balans tussen het water, het kasteel en de vestingwallen in stand te houden, door middel van een ingenieus systeem van sluizen en afwatering.

Loevestein en water

Water speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in de geschiedenis van Loevestein. Allereerst is de strategische plek tussen de Maas en de Waal de reden waarom Ridder Dirc Loef het slot in de veertiende eeuw bouwde. Later deed het dienst als staatsgevangenis en bood water een natuurlijke muur om gevangenen binnen te houden. En als onderdeel van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinies hield het de vijand juist buiten. Tegenwoordig is water één van de trekpleisters van Loevestein. Het omliggende gebied, het Munnikenland, is in de afgelopen jaren volledig omgevormd tot prachtige natuur, in het kader van het project Ruimte voor de Rivier.

Denkend aan water…

Denkend aan water…
Naast de blik op de geschiedenis met water zal in de tentoonstelling veel aandacht uitgaan naar het heden en de toekomst ervan. Wat kunnen we doen om land en water te behouden voor toekomstige generaties? Wat gebeurt er met Nederland als het water gaat stijgen? ‘Denkend aan water…’]laat je letterlijk en figuurlijk zien en ervaren wat de huidige stand van het water is. Wat betekent water voor Loevestein, voor de regio en voor Nederland? Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen vormen een expositie waarin je het water kunt zien, horen, voelen en proeven. Bij de tentoonstelling komt een gevarieerd randprogramma, van lezingen en activiteiten voor kinderen tot een echte ‘drijf-in’ filmvoorstelling. ‘Denkend aan water…’ is te zien op Loevestein van 25 maart 2022 t/m 8 januari 2023.

Vanaf begin februari kun je als bezoeker een tijdsblok reserveren voor WATERLICHT. De toegang tot WATERLICHT is gratis. Sinds augustus 2021 is Loevestein, als onderdeel van de Hollandse Waterlinies, uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.


Foto's:

Waterlicht Schokland - Studio Roosegaarde
De vesting Loevestein foto Albert Speelman

De 10 leukste muziekpodia van Zuid-Holland
De 10 leukste theaters van Zuid-Holland
De 10 leukste musea van Zuid-Holland
Zomervakantie uitjes Zuid-Holland- 10 x activiteiten en uitstapjes
Toon de nieuwste thema's »