Inloggen

Museum Arnhem opent op 13 mei 2022 voor publiek

Museum Arnhem opent op vrijdag 13 mei 2022 feestelijk de deuren. Het publiek staat een spectaculair vernieuwd museum te wachten op de vertrouwde locatie op de stuwwal in Arnhem.

Het museum voor moderne en hedendaagse kunst is onder meer uitgebreid met een tentoonstellingsvleugel, een nieuw depot en een gratis toegankelijke beeldentuin. Het museum opent met drie tentoonstellingen: Van Links naar Rechts, Ten Minste Houdbaar Tot en Open.

Verbouwing

Verbouwing
Museum Arnhem onderging vanaf 2017 een grondige transformatie. De renovatie en uitbreiding waren nodig om het museum goed te faciliteren voor de toekomst. De tentoonstellingsoppervlakte is met een unieke vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uitgebreid met 550 vierkante meter. Deze riante nieuwbouw levert het museum vier extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes op.

De nieuwe vleugel steekt vijftien meter uit over de stuwwal en is een ware blikvanger: op de gevel prijken 82.000 unieke door Koninklijke Tichelaar met de hand vervaardigde tegels. Het kleurverloop van de gevel - van ijsblauw naar aardse tinten - symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal.

Historische koepel als entree

Historische koepel als entree
De monumentale koepel uit 1873 is vanaf de heropening de centrale ontmoetingsplek van het museum en huisvest de winkel en het café. Op de bovenverdieping van de koepel komt een vrij toegankelijke activiteitenruimte, waar een doorlopend programma wordt aangeboden.

De koepel geeft ook toegang tot de geheel vernieuwde beeldentuin. Deze ‘groene’ buitenzaal is ontworpen door landschapsarchitecten Karres en Brands en is ook te bezoeken zonder museumkaartje. De nieuwe vleugel wordt door een brede trap verbonden met de beeldentuin. De trap fungeert straks ook als podium voor programmering.

Collectie Museum Arnhem

Na heropening huisvest Museum Arnhem de eigen collectie en de collectie archeologie van de gemeente Arnhem in een nieuw depot. De hoogwaardige collectie van Museum Arnhem bevat realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse kunst en sieraden en bedraagt ruim 25.000 objecten. Bekende namen zijn Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes, Klaas Gubbels en Marlene Dumas. Daarnaast zijn ook jonge kunstenaars als Esiri Erheriene-Essi, Iris Kensmil en Zanele Muholi vertegenwoordigd.

Al vanaf 1980 onderscheidt de collectie zich door haar meerstemmigheid. Museum Arnhem verzamelt en presenteert structureel werk van vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars met diverse (culturele) achtergronden. Museum Arnhem vraagt nadrukkelijk aandacht voor andere perspectieven dan het dominante (westerse) perspectief. Deze visie zet het museum na heropening voort in haar verzamelbeleid en met een gevarieerd en gedurfd programma.

Tentoonstellingen openingsjaar

Bij de heropening zijn drie nieuwe tentoonstellingen te zien: Tenminste Houdbaar Tot, Van Links Naar Rechts en de educatieve presentatie Open.

Foto's

Foto 1: Museum Arnhem - Fotograaf Rolf Hensel
Foto 2: Museum Arnhem - Fotograaf Jannes Linders

Heerlijke zomermarkten jaarmarkten en vakantie braderieën
Theaterfestivals in Nederland deze zomer
Zomervakantie uitjes Noord-Holland - 10 x activiteiten en uitstapjes
De mooiste tuinen in Nederland
Toon de nieuwste thema's »