Inloggen

Op weg naar een nieuw museum: maak kennis met M.

M. in Almere is geen museum, althans, nog niet. Het is het begin van een nieuw icoon voor Almere en Flevoland: een toekomstig (inter)nationaal aantrekkelijk museum voor immersieve kunst. M. is een voorproef waarin de plannen voor dit toekomstige museum worden getest en getoetst.

De thuisbasis van M. is een bijzonder paviljoen ontworpen door Studio Ossidiana op het terrein van de Floriade Expo 2022 dat opent op 14 april. Ook buiten het paviljoen brengt M. het publiek op allerlei manieren met deze bijzondere, relatief nieuwe kunstvorm in aanraking.

Immersieve kunst en landschapskunst

Immersieve kunst en landschapskunst
M. wil immersieve kunst en landschapskunst toegankelijk maken voor iedereen, met en zonder voorkennis van kunst. To immerse betekent onderdompelen en dat is precies wat de kunst die je bij M. beleeft zal doen. Je wordt erin meegenomen, maakt er onderdeel van uit of werkt er zelfs aan mee. Kunst die overal om je heen is, die al je zintuigen aanspreekt en die je blik op de wereld net even anders maakt.

Kunstpaviljoen als thuisbasis voor M.

Afgelopen week werd het kunstpaviljoen, de thuisbasis van M., opgeleverd. Het paviljoen op het terrein van Floriade Expo is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Studio Ossidiana. Het bestaat uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven.

Als bezoeker loop je via een ringvormige promenade die eindigt in een rond platform naar de ingang van het paviljoen. Een deel van het paviljoen is gemaakt met een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo van schelpen, mosselen, klei en houtskool uit de bodem van Flevoland. Het gebouw zelf is transparant en licht, als de zon onder is, op als een lampion.

M. is overal

M. is overal
Momenteel wordt er in het paviljoen hard gewerkt aan het inrichten van de eerste tentoonstelling NaturAlly; wild futures. Hierin voeren vijf (inter)nationale kunstenaars je mee in hun toekomst van de natuur. De tentoonstelling opent op donderdag 14 april, tegelijk met de Floriade Expo 2022.

Naast de tentoonstelling, brengt M. haar publiek vanaf de start ook op andere plekken met kunst in aanraking. In samenwerking met Land Art Flevoland organiseert M. van 25 t/m 27 maart het evenement De Groene Kathedraal VerwarMt. Het door Marinus Boezem ontworpen landschapskunstwerk De Groene Kathedraal wordt drie dagen lang een culturele ontmoetingsplaats met een theaterinstallatie, muziekoptredens, biologisch eten en wandelingen in de natuur.

Vanaf half april verschijnt in het Weerwater in Almere Centrum een interactieve watersculptuur, aangestuurd door de hartslagen van Flevolanders. Ook verschijnt in het centrum een tweetal immersieve kunstinstallaties waar het publiek zelf aan mee kan werken.

Maak je eigen M.

M. is voor iedereen en van iedereen. Zelfs het logo van M. is altijd anders en wordt door het publiek gemaakt. Onder de noemer 'Jij bent M." daagt M. iedereen uit om zelf een eigen M. te maken en die in te sturen als logo. Zo wordt gezamenlijk een online collectie 'M-en' opgebouwd die wordt ingezet in de promotie van M. Iedereen kan een eigen M. maken op jijbentm.art.

Icoon van Flevoland

De komst van M. is een belangrijke eerste stap richting een toekomstig museum. Geworteld in Almere, maar met een internationale horizon. Almere groeit de komende jaren door naar 350.000 inwoners. Daar hoort een cultureel aanbod bij dat aansluit bij de kwaliteiten van de stad en regio die bezoekers van binnen en buiten Almere en Flevoland trekt.

Uitgangspunt vormt het eigen(zinnige) profiel van Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan.

Foto's:
1 en 2: Maarten Feenstra - M. Kunstpaviljoen
3: Still uit Pickled city


Tulpen uitjes 2024 - De Leukste tips voor een dagje uit
Wat te doen dit weekend?
Spot de Cheetawelpjes in Beekse Bergen
De leukste fairs en markten in april 2024
Toon de nieuwste thema's »