Inloggen

De 10 leukste musea van Noord-Holland

Links: Bolnes DraaidagRechts: © Monique Stap - Hollands Kaasmuseum
Hoe vaak ga jij naar een museum? Ken je deze musea in Noord-Holland al? Ook de minder bekende musea in dit overzicht zijn de moeite waard. Laat je verrassen!

1. Museum van de Geest

Museum van de Geest
Waar ligt de grens tussen normaal en abnormaal? Wie bepaalt eigenlijk wat 'normaal' is? Deze vragen staan centraal in Museum voor de Geest (voorheen Het Dolhuys) te Haarlem.

Het gebouw vindt zijn oorsprong al in 1320. Het werd toen als gekkenhuis en plek voor mensen met besmettelijke ziektes gebruikt. De locatie en de collectie hebben dus veel met elkaar te maken!
41 stemmen Meer info

2. Museum Singer Laren

Museum Singer Laren
In het Singer Museum is een prachtige collectie kunst te bezichtigen. Het bestaat uit bijna 700 schilderijen, 180 sculpturen, 2000 werken op papier en zo’n 300 werken van toegepaste kunst.

De kunstwerken komen uit het modernisme, kubisme, expressionisme en de geometrische abstractie. De kunst is voornamelijk afkomstig uit Nederland en Frankrijk.

Behalve museum is Singer Laren ook een ..
39 stemmen Meer info

3. Grootmoederstijd en Motoren Museum

In dit museum kun je grootmoederstijd herleven. Er is een uitgebreide collectie met voorwerpen uit de vorige eeuw en 275 antieke stationaire industrie-, landbouw- en scheepsmotoren. Hieronder is de grootste standencilinder van Nederland te zien, een Bolnes uit 1945.
36 stemmen Meer info

4. Corrie Ten Boomhuis

Corrie Ten Boomhuis
Het Corrie Ten Boomhuis was het huis van het diepgelovige protestants gezin Ten Boom in Haarlem. Corrie ten Boom groeide op in dit gezin dat haar doel zag in het helpen van de medemens. Het huis was in de Tweede Wereldoorlog een onderduikadres voor Joden en mensen van het verzet.
33 stemmen Meer info

5. Fort Veldhuis

In Fort Veldhuis kom je alles te weten over de luchtoorlog van 1940-1945. Wat deed de luchtmacht precies tijdens de Tweede Wereldoorlog? Met welke toestellen werd gevlogen? Dit en nog veel meer is hier te ontdekken.
31 stemmen Meer info

6. Hollands Kaasmuseum

In het Waaggebouw op het Waagplein in Alkmaar vind je het Hollands Kaasmuseum. Daar kun je zien dat kaas en boter echt uit melk van de koe worden gemaakt.

In het museum is een collectie historische gebruiksvoorwerpen, schilderijen en film- en beeldmateriaal te bewonderen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet. Ze leren van alles over de kaasbereiding van vroeger op de boerderij en ..
28 stemmen Meer info

7. Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal over het Zuiderzeegebied. Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Duik in het buiten- en binnenmuseum in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de ..
24 stemmen Meer info

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Museum BroekerVeiling

Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk neemt je mee in de geschiedenis van de veilingwereld. De doorvaar-groenteveiling is hier ontstaan in 1887 en geldt als oudste ter wereld. Opvallend zijn het historische veilinggebouw en de lighallen boven het water.

Doe mee aan een echte veiling of loop mee met een rondleiding en leer meer over deze levendige geschiedenis. Of kom kijken bij het ..
20 stemmen Meer info

9. Nxt Museum - New Media Art Museum

Nxt Museum, geopend in augustus 2020, is het eerste museum in Nederland voor digitale kunst. Gedreven door een fascinatie voor de toekomst laat Nxt Museum kunst, wetenschap en technologie samenkomen met de focus op 'what is next'.

Waan je in de futuristische en interactieve wereld van Nxt Museum. Het baanbrekende museum - dat zich volledig toelegt op nieuwe mediakunst en opkomende technologieën.
17 stemmen Meer info

10. Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum
Dit modern filmmuseum aan het IJ in Amsterdam is een prachtig ontwerp van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects. Het heeft vier moderne filmzalen, tentoonstellingsruimte, de interactieve 'basement', museumwinkel en café-restaurant.

EYE heeft een wereldwijde filmcollectie van stille films uit de beginperiode van de cinema tot en met de nieuwste digitale producties.
14 stemmen Meer info

11. Kasteel Museum Sypesteyn

Kasteel Museum Sypesteyn is een museum, ontsproten aan de geest van Henri van Sypesteyn, begin 20e eeuw. De collectie is zeer veelzijdig en bestaat ondermeer uit wapenen, laat middeleeuwse schilderijen, pasteltekeningen, klokken, kasten en bovenal het befaamde Loosdrechts Porselein.
3 stemmen Meer info

12. Frans Hals Museum - Locatie Hal

Frans Hals Museum - Locatie Hal
In 2018 is het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem verder gegaan als één museum onder de naam Frans Hals Museum. De twee locaties liggen een mooie wandeling van 7 minuten uit elkaar.
3 stemmen Meer info

13. Anne Frank Huis

Dit is de voormalige onderduikplek waar Anne Frank en haar familie tijdens de tweede wereldoorlog gezeten hebben. In het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam schreef Anne haar wereldbekende dagboek.

Tijdens een bezoek aan het Anne Frank huis krijg je een indruk van de acht onderduikers die in het achterhuis verbleven. Het is een unieke ervaring om door het eigenlijke huis te lopen en ..
2 stemmen Meer info

14. Museum Kennemerland

Museum Kennemerland
De tijd staat niet stil en in Museum Kennemerland is dat goed te zien. Vanaf de prehistorie tot nu is de streek veranderd onder invloed van mens en natuur. Kennemerland ontwikkelde zich tot moestuin van Amsterdam door de land- en tuinbouw.
2 stemmen Meer info

15. Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar
In het hart van de stad, tegenover de Grote Kerk, staat het Stedelijk Museum Alkmaar. Voor groot en klein de plek om de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving te leren kennen. Vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, zoals het Alkmaars Ontzet van 1573 en de rijke Gouden Eeuw.
2 stemmen Meer info

Alle musea in Noord-Holland
De 10 leukste actieve uitjes van Noord-Holland
Toerist in eigen land - Ontdek Volendam, Edam en Marken
De 10 leukste muziekpodia van Noord-Holland
De 10 leukste attracties van Noord-Holland
Toon de nieuwste thema's »