De 10 leukste musea van Noord-Holland

Links: © The Flying Dutchmen - Buitenmuseum ZuiderzeemuseumRechts: © Peter Tijhuis - Dimensional Sampling #1 by Yuxi Cao (James)
Hoe vaak ga jij naar een museum? Ken je deze musea in Noord-Holland al? Ook de minder bekende musea in dit overzicht zijn de moeite waard. Laat je verrassen!

1. Museum Singer Laren

Museum Singer Laren
In het Singer Museum is een prachtige collectie kunst te bezichtigen. Het bestaat uit bijna 700 schilderijen, 180 sculpturen, 2000 werken op papier en zo’n 300 werken van toegepaste kunst.
41 stemmen Meer info

2. Grootmoederstijd en Motoren Museum

In dit museum kun je grootmoederstijd herleven. Er is een uitgebreide collectie met voorwerpen uit de vorige eeuw en 275 antieke stationaire industrie-, landbouw- en scheepsmotoren. Hieronder is de grootste standencilinder van Nederland te zien, een Bolnes uit 1945.
38 stemmen Meer info

3. Corrie Ten Boomhuis

Het Corrie Ten Boomhuis was het huis van het diepgelovige protestants gezin Ten Boom in Haarlem. Corrie ten Boom groeide op in dit gezin dat haar doel zag in het helpen van de medemens. Het huis was in de Tweede Wereldoorlog een onderduikadres voor Joden en mensen van het verzet.
35 stemmen Meer info

4. Fort Veldhuis

Fort Veldhuis
In Fort Veldhuis kom je alles te weten over de luchtoorlog van 1940-1945. Wat deed de luchtmacht precies tijdens de Tweede Wereldoorlog? Met welke toestellen werd gevlogen? Dit en nog veel meer is hier te ontdekken.
33 stemmen Meer info

5. Het Dolhuys

Waar ligt de grens tussen normaal en abnormaal? Wie bepaalt eigenlijk wat 'normaal' is? Deze vragen staan centraal in Het Dolhuys, museum voor de geest te Haarlem.
30 stemmen Meer info

6. Hollands Kaasmuseum

In het Waaggebouw op het Waagplein in Alkmaar vind je het Hollands Kaasmuseum. Daar kun je zien dat kaas en boter echt uit melk van de koe worden gemaakt.
26 stemmen Meer info

7. Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal over het Zuiderzeegebied. Het bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum.

Bijzonder is het buitenmuseum met authentieke panden van vroeger, waar je met een boot naar toe vaart. Je wandelt langs huizen, winkels en werkplaatsen. Hier kun je helpen met het breien van de netten, een touw in elkaar draaien bij de touwslagerij en nog veel meer.
23 stemmen Meer info

8. Nxt Museum - New Media Art Museum

Nxt Museum, geopend in augustus 2020, is het eerste museum in Nederland voor digitale kunst. Gedreven door een fascinatie voor de toekomst laat Nxt Museum kunst, wetenschap en technologie samenkomen met de focus op 'what is next'.

Waan je in de futuristische en interactieve wereld van Nxt Museum. Het baanbrekende museum - dat zich volledig toelegt op nieuwe mediakunst en opkomende technologieën.
19 stemmen Meer info

9. EYE Film Instituut Nederland

Dit modern filmmuseum aan het IJ in Amsterdam is een prachtig ontwerp van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects. Het heeft vier moderne filmzalen, tentoonstellingsruimte, de interactieve 'basement', museumwinkel en café-restaurant.

EYE heeft een wereldwijde filmcollectie van stille films uit de beginperiode van de cinema tot en met de nieuwste digitale producties.
16 stemmen Meer info

10. Frans Hals Museum - Locatie Hal

Frans Hals Museum - Locatie Hal
In 2018 is het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem verder gegaan als één museum onder de naam Frans Hals Museum. De twee locaties liggen een mooie wandeling van 7 minuten uit elkaar.
14 stemmen Meer info

11. Anne Frank Huis

Dit is de voormalige onderduikplek waar Anne Frank en haar familie tijdens de tweede wereldoorlog gezeten hebben. In het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam schreef Anne haar wereldbekende dagboek.
2 stemmen Meer info

12. Museum BroekerVeiling

Museum BroekerVeiling
Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk neemt je mee in de geschiedenis van de veilingwereld. De doorvaar-groenteveiling is hier ontstaan in 1887 en geldt als oudste ter wereld. Opvallend zijn het historische veilinggebouw en de lighallen boven het water.
2 stemmen Meer info

13. Museum Kennemerland

De tijd staat niet stil en in Museum Kennemerland is dat goed te zien. Vanaf de prehistorie tot nu is de streek veranderd onder invloed van mens en natuur. Kennemerland ontwikkelde zich tot moestuin van Amsterdam door de land- en tuinbouw.
2 stemmen Meer info

14. Kasteel Museum Sypesteyn

Kasteel Museum Sypesteyn is een museum, ontsproten aan de geest van Henri van Sypesteyn, begin 20e eeuw. De collectie is zeer veelzijdig en bestaat ondermeer uit wapenen, laat middeleeuwse schilderijen, pasteltekeningen, klokken, kasten en bovenal het befaamde Loosdrechts Porselein.
2 stemmen Meer info

15. Stedelijk Museum Alkmaar

In het hart van de stad, tegenover de Grote Kerk, staat het Stedelijk Museum Alkmaar. Voor groot en klein de plek om de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving te leren kennen. Vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, zoals het Alkmaars Ontzet van 1573 en de rijke Gouden Eeuw.
2 stemmen Meer info

Verrassend er op uit .. »