Inloggen

4 en 5 mei 2024 - Bevrijdingsfestivals, evenementen en activiteiten

Links: © Albert SmitRechts: theaternadedam.nl
We herdenken en vieren de vrijheid op 4 en 5 mei. Verhalen worden levend gehouden met voorstellingen, lezingen, tentoonstellingen, herdenkingsconcerten, vrijheidsconcerten en natuurlijk de bevrijdingsfestivals.

Op 4 mei herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een dag later vieren we dat we in vrijheid kunnen leven. Bekijk hieronder de evenementen die met de tweede wereldoorlog en de bevrijding te maken hebben én de bevrijdingsfestivals op 5 mei 2024.

1. De Uittocht in Pingjum

De Uittocht in Pingjum
In de ‘uittocht’ wordt verteld hoe het dorp Pingjum aan de waddenzeekust op het einde van de tweede wereldoorlog door de geallieerden onder vuur wordt genomen. Vier generaties Bakker, ex Pingjumers, brengen als een theatrale documentaire dit verhaal op ingrijpende wijze voor het voetlicht.
4 t/m 5 mei 2024 | Pingjum (Friesland)

2. Theater na de Dam

Met Theater Na de Dam zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Op 4 mei spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.
Donderdag 4 mei 2023 | Door heel Nederland

3. Margje Witteman - Waarom Truus

Margje Witteman - Waarom Truus
Muziektheater voorstelling waarin Margje Wittemans in het verhaal duikt van Truus Wijsmuller. Truus ontpopt zich tot helper van duizenden joodse kinderen. Een muziektheaterproductie waarin een bijzondere artistieke invulling wordt gegeven aan het uiterst actuele antwoord op de vraag: ‘En wat zou jij doen?’
20 april 2024 | Balkbrug (Overijssel)

4. A Mass for Peace

Fanfare Aurora geeft een uniek concert in de Johannes de Doperkerk te Baexem: A Mass for Peace. Aan het concert is het thema Vrede & Vrijheid gekoppeld in het kader van de 80-jarige bevrijding van Leudal. Aurora heeft speciaal voor dit concert de samenwerking gezocht met het Limburgs Oratoriumkoor + solisten.
20 april 2024 | Baexem (Limburg)

5. Buitengewoon Bevrijd

Buitengewoon Bevrijd
Op 4 en 5 mei vindt het bevrijdingsweekend 'Buitengewoon Bevrijd' plaats bij Bevrijdende Vleugels. Om dit bevrijdingsweekend op unieke wijze te vieren en beleven, is er een bijzonder programma. Zo zullen er op beide dagen vele activiteiten zijn voor jong en oud, en zijn er vele tours, tochten en wandelingen waar je aan kunt deelnemen.
4 t/m 5 mei 2024 | Best (Noord-Brabant)

6. Infomiddag Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Informatiemiddag over hoe vind ik online en in archieven aanwijzingen over de oorlogsgeschiedenis van mijn huis. Ben je hierin geïnteresseerd en zou je hier graag wat hulp bij krijgen? Kom dan op naar het Historisch Centrum Leeuwarden, waar een team specialisten klaar staat om je wegwijs te maken in de onderzoeksmogelijkheden en je alvast op weg helpen.
3 mei 2024 | Leeuwarden (Friesland)

7. Wy kinne der noch wol ien by ha

Wy kinne der noch wol ien by ha
Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Een virtuele tentoonstelling.
Doorlopend | online

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Herdenkingsconcert Nieuwegeins orkest en koor

Het Nieuwegeins Orkest, geeft samen met het projectkoor een concert in de Barbarakerk in Vreeswijk om de slachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Tevens herdenken we oorlogssituaties en vredesmissies nadien. In dit herdenkingsconcert staat het requiem van de Franse componist Gabriel Fauré centraal.
Op 3 en 4 mei 2024 | Vreeswijk (Utrecht)

9. Ein deutsches Requiem

Voorafgaand aan de dodenherdenking wordt ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms uitgevoerd door de Christelijke Oratorium Vereniging. Dit concert vindt plaats in de Oude kerk in Veenendaal.
4 mei 2024 | Veenendaal (Utrecht)

10. Expositie Soep Stories

Expositie Soep Stories
Raak geïnspireerd door de persoonlijke verhalen en ervaringen van de inwoners van Den Haag en hun kijk op vrijheid. Een bijzondere expositie die iedere stadsbewoner viert en de verbondenheid van Den Haag benadrukt. Deze expositie is onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.
13 april t/m 4 mei 2024 | Den -Haag (Zuid-Holland)

11. Concert van de Vrijheid 'Mazzel'

Videobeelden, geluidseffecten, dans en koorzang. Het komt allemaal aan bod in de bijzondere voorstelling Mazzel, die zondag 5 mei wordt opgevoerd in de Sint Jan kerk in Breezand.
5 mei 2024 | Breezand (Noord-Holland)

12. Vier de vrijheid op één van de Bevrijdingsfestivals

Vier de vrijheid op één van de Bevrijdingsfestivals
De veertien Bevrijdingsfestivals zijn op 5 mei weer gratis te bezoeken. In totaal is er een uitgebreid programma met ruim 200 verschillende muzikale optredens en ruim 100 inhoudelijke programma’s. Zoals Vrijheidscolleges en Vrijheidsmaaltijden.

Alle provincies hebben een eigen bevrijdingsfestival programma. Bekijk de Bevrijdingsfestivals in Nederland per provincie.

13. Veel meer uitjes en evenementen

Uiteraard zijn er nog veel meer evenementen en festivals te bezoeken. De uitagenda van Uitzinnig.nl staat bomvol tips voor een dagje uit of avond uit.

De leukste uitjes voor treinliefhebbers
Beleef een actief en stoer uitje bij één van deze indoor trampolineparken
Deze Kunstmarkten en Kunstroutes zijn er in juni
Bierfestivals en Bierevenementen in mei juni en juli 2024
Toon de nieuwste thema's »