4 en 5 Mei Thuis - 75 jaar Vrijheid

Rechts: Creators United
Op 4 mei herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 75 jaar geleden. Een dag later vieren we dat we in vrijheid kunnen leven. Bekijk onze tips hoe je kunt herdenken en Bevrijdingsdag thuis kunt vieren.

75 jaar Vrijheid

75 jaar Vrijheid
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had dit hele jaar een speciaal programma gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Dat begon in januari met het stilstaan bij Holocaustslachtoffers. Hiervoor is een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: Levenslicht.

Verder zou er de Maand van de vrijheid zijn, waarbij in elke provincie een Vrijheid-express zou rijden, die per provincie een eigen karakter en programma heeft. Verder nog allerlei extra activiteiten en natuurlijk de jaarlijkse herdenkingen en bevrijdingsfestivals door het hele land. Helaas zijn deze allemaal vanwege het coronavirus afgelast.

Wat er wel is dit jaar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid die toch stil zullen staan bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen.

In plaats van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending. Kijk hier voor meer informatie.

Online Escape Room - De Verloren Herinnering

Een aantal escape rooms hebben de handen ineen geslagen in het begin van de coronatijd en deze online Escape Room ontwikkeld, met als thema 75 jaar bevrijding.

In 'De Verloren Herinnering' word je meegenomen in een verhaal van een geallieerde Canadese piloot. Het spel biedt een meeslepend liefdesverhaal en heel wat gevarieerde puzzels.

75 Verhalen

In het kader van 75 jaar Vrijheid zijn er vele verhalen verzameld om te herdenken en te vieren. Zo kun je op de website vrijheid.nl 75 uiteenlopende verhalen lezen. Het verhaal van een ongeboren kind t/m de ervaringen van een persoon van 75 jaar. Over wat vrijheid betekent met een link naar het verleden van ouders, opa's en oma's .

Ook zijn er allemaal regionale initiatieven ontstaan. Zo vind je op de website 75 jaar vrijheid in Groningen
naast verhalen ook video's, podcasts en nog veel meer.

Op Brabant Remembers kun je via de kaart van Noord-Brabant 75 personal life changing war stories uit verschillende gemeenten lezen. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de Brabantse samenleving.

In Rotterdam is het thema: Rotterdam viert de stad! De verhalen van 75 bekende en onbekende Rotterdammers die de stad hebben gemaakt, maken of zullen maken, laten in de breedte en diepte zien hoe Rotterdam gevormd is door bewoners.

Upbeatles Livestream Bevrijdingsdag Quiz

Upbeatles Livestream Bevrijdingsdag Quiz
De quizmasters van Upbeatles hebben in deze coronatijd mensen al vele malen leuke avonden bezorgd met hun Livestream Quizes. En deze keer is er een speciale variant over Bevrijdingsdag; de Upbeatles Livestream Bevrijdingsdag Quiz.

Royal Delft onthult bord 75 jaar vrijheid

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid brengt Royal Delft een
nieuw herinneringsbord uit. Het nieuwste herinneringsbord ’75 jaar vrijheid’ past in de jarenlange traditie van het bedrijf om bij gebeurtenissen van landsbelang een bord uit te brengen.

De decoratie voor dit nieuwe bord is geïnspireerd op het bord dat voor de allereerste Bevrijdingsdag is gemaakt: beiden zijn voorzien van een vredesduif. Het bord, met een diameter van 23,5 centimeter, is voorzien van een vaandel in de kleuren rood, wit en blauw.

Naast het handbeschilderde bord komt er een ook een kleinere versie met een getransfereerde decoratie. Het is zeldzaam dat de traditie van herinneringsborden wordt aangevuld met een transfer variant.

Beide borden zijn vanaf nu te bestellen in de webshop van Royal Delft. Ze zullen beiden gelimiteerd worden uitgegeven gedurende een jaar, tot 5 mei 2021.

Verrassend er op uit .. »