Inloggen

Geniet van kunst langs de Limburgse Maasfietsroute

Fietsen langs de Maas door Limburg is al een prachtige tocht, maar nu kun je extra genieten van grote kunstobjecten langs de Maasfietsroute.

Bij toeval kwam ik, tijdens een wandeling met vriendinnen, uit bij onderstaand grote kunstobject in de buurt van het Limburgse Kessel. Deze had de vorm van een kolossale stoel. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en hier wilde ik meer over weten. Dus ik heb er wat dingen over uitgezocht. Hieronder lees je meer over de kunstobjecten en de Maasfietsroute.

De kunstobjecten langs de Maasfietsroute

De kunstobjecten langs de Maasfietsroute
De Limburgse kunstenaar Patrick Kusters heeft 10 kolossale kunstwerken speciaal ontworpen voor het Limburgse deel van de Maasroute. Hiervoor gebruikte hij duurzame, robuuste materialen, zoals hout en staal. Elk kunstwerk verwijst naar een bijzonder verhaal uit de gemeente waar het zich bevindt. De kunstwerken zijn gemaakt in de vorm van enorme zitplaatsen. Zo heb je als fietser extra rustpunten op de route en kun je heerlijk genieten van de prachtige omgeving.

Op ieder kunstvoorwerp staat een bordje met een QR code die je kunt scannen voor meer informatie. En met #MaasrouteLimburg is het een mooie selfiespot.

Over de Limburgse Maasroute

Op de plek waar de Maas Nederland binnenstroomt, verandert de internationale fietsroute EuroVelo19 in de 160 km lange Limburgse Maasroute. De route gaat dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de Maasplassen tot aan Nationaal Park de Maasduinen. De '10 'opgeblazen' kunstwerken staan langs de Maas in de onderstaande gemeenten:

De 10 plaatsen met kunstwerken

De 10 plaatsen met kunstwerken
In Venray staan 3 klapstoelen van klein naar groot! Bij Gennep is er genoeg plek om uit te rusten. Waar je ook gaat zitten, iedereen heeft een mooi uitzicht.

Als je als Maasfietser door een echte fietsgemeente heen fietst, zoals Horst aan de Maas, dan is een supergroot zadel wel toepasselijk. En als je hier dan toch bent, is het leuk om hier Museum De Kantfabriek, openluchtmuseum De Locht en het Peelmuseum America te bezoeken.

Bij Venlo ligt Steyl, dat bekend staat als kloosterdorp. Het heeft een indrukwekkende religieuze geschiedenis, waar je in het Missiemuseum meer over komt te weten. Het Limburgs Schutterij Museum vertelt over de rijke geschiedenis van de Limburgse Schutterij. En wil je nog even extra vertoeven in een enclave van natuur en rust met een fenomenaal uitzicht over de Maas? Breng dan een bezoek aan de Botanische Tuin Jochumhof. Hier kun je ook van een heerlijke lunch genieten.

In de gemeente Peel en Maas staat bij het Maasdorp Kessel een koninklijke zetel. Deze kun je ook op de foto zien. Hier kijk je prachtig uit over de Maas. Leuk om te combineren met een bezoek aan Kasteel De Keverberg, het modernste kasteel van Nederland. Bij Beesel kun je plaats nemen op een groot drakenzwaard. In dit ‘drakendorp’ wordt eens in de 7 jaar een groot openluchtspel opgevoerd: het Draaksteken. Dit spektakel is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de Draak.

In de gemeente Maasgouw krijgt de Maas alle ruimte en maakt ze flink wat bochten. Bij Ohé en Laak vind je het volgende kunstwerk. Bij Echt-Susteren fiets je door het smalste stukje Nederland. Een pauze neem je dan ook op een hele smalle, maar wel een hele grote stoel.

In het hart van de Maasvallei ligt Stein. In het rustgevende kunstwerk wat hier staat, zit dan ook een hart verwerkt. Bij Sittard-Geleen staat het kunstwerk op een verbindingspunt. De twee stoelen zijn daarom met elkaar verbonden.

Meer weten?
Meer weten over deze fietsroute en de 10 kunstobjecten? Op deze website vind je meer informatie over de kunstwerken.

De 10 leukste musea van Limburg
De 10 leukste theaters van Limburg
De 10 leukste attracties van Limburg
De 10 leukste actieve uitjes van Limburg
Toon de nieuwste thema's »