Inloggen

Melkmeisje van Vermeer tijdelijk te zien aan de Amstel

Het Rijksmuseum leent Het melkmeisje van Vermeer (ca. 1660) voor zes weken uit als aftrap voor een unieke serie focustentoonstellingen in het museumcomplex aan de Amstel.

Na de breuk van de Hermitage met Rusland, en het voortijdig sluiten van de lopende tentoonstelling, ontstond er voor het museum een uitzonderlijke situatie. Onder de naam Dutch Heritage Amsterdam komt het museum met een vijfdelige serie waarin telkens één topstuk centraal staat uit een toonaangevende Nederlandse collectie. Het melkmeisje bijt het spits af. Te zien vanaf vrijdag 1 april tot en met zondag 15 mei 2022.

Nederlandse musea schieten te hulp na breuk met Rusland

Nederlandse musea schieten te hulp na breuk met Rusland
De Hermitage is weer open onder de naam Dutch Heritage Amsterdam. Dankzij een unieke en genereuze samenwerking met de Nederlandse musea opent een tentoonstellingsserie waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht.

Directeur Annabelle Birnie: ‘Dit is een fantastische en ontzettend genereuze geste. De deuren van onze vleugel gaan weer open. Dit was de helpende hand die we nodig hadden. Ik doe hierbij ook een oproep aan andere collega’s om het prachtige initiatief van het Rijksmuseum te volgen. Dankzij de Museumvereniging kregen we al mooie voorstellen, om het publiek mee te verrassen. We willen er een bijzondere serie van maken.’

Hoofddirecteur Rijksmuseum, Taco Dibbits: ‘Gezien de acute situatie die is ontstaan na de breuk met Rusland, vinden wij het vanzelfsprekend om ons collegamuseum te steunen. Daarom hebben we besloten om een van de topstukken van het Rijksmuseum, Het melkmeisje van Vermeer, uit te lenen’.

Unieke focustentoonstelling

De wereldberoemde Vermeer wordt op een unieke wijze in het 17de -eeuwse gebouw aan de Amstel geëxposeerd. Met aandacht voor een scala aan aspecten: van technische details en het iconische kleurgebruik van de meester tot muziek en geur uit die tijd. Ook is er aandacht voor de kunstenaar en de historische achtergronden.

Marlies Kleiterp, hoofd tentoonstellingen: ‘We werken er met man en macht aan. We zetten iets heel bijzonders neer. Het Rijksmuseum leent niet alleen het schilderij uit, maar stelt ook hun waanzinnige kennis en expertise ter beschikking. Dat is echt geweldig.’

Het melkmeisje behoort tot de publiekslievelingen van het Rijksmuseum. Het schilderij wordt zelden uitgeleend. De laatste keer was in 2017 voor de tentoonstelling Vermeer and the Masters of Genre Painting: Inspiration and Rivalry (Dublin, Ierland). Van de Hollandse meester Johannes Vermeer (1632-1675) zijn 35 werken bekend, waarvan zeven in Nederlandse collecties te vinden zijn.

Het wereldberoemde melkmeisje is verdiept in haar werk en lijkt zich niet bewust van haar omgeving. Behalve de witte melkstraal lijkt niets te bewegen. De verstilde eenvoud, heldere kleuren en fenomenale lichtdonker contrasten maken het schilderij van onweerstaanbare schoonheid. In 2023 maakt ze deel uit van een grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Over de serie Dutch Heritage Amsterdam

Over de serie Dutch Heritage Amsterdam
De serie Dutch Heritage Amsterdam gaat vijf afzonderlijke werken en samenwerkingen tellen. Iedere editie is een focustentoonstelling met één meesterwerk van één kunstenaar. Alle aandacht gaat uit naar dit werk.

Welk werk na Het melkmeisje te zien zal zijn, wordt een paar dagen voor de laatste dag van deze eerste focustentoonstelling bekendgemaakt. In totaal zullen vijf kunstwerken in opeenvolgende presentaties te zien zijn. Na de zomer komt het museum met een nieuwe programmering. Het museum bezint zich nu op haar toekomst voor de lange termijn.

Nu te zien aan de Amstel

Er zijn momenteel diverse tentoonstellingen en activiteiten in het museumgebouw. Het Amsterdam Museum toont een geheel nieuwe collectiepresentatie over de bekende en minder bekende geschiedenis van de stad onder de naam Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad naast diverse tijdelijke tentoonstellingen waaronder Welkom in de Noordside en Koloniale verhalen: work in progress.

Museum van de Geest presenteert de tentoonstellingen Democracy en For the Love of Art met een zeer diverse kunstcollectie over het verhaal van de maker. Ook is er een presentatie met kinderkunst te zien van de talenten.

In de binnentuin van het museum is er iedere zaterdag een markt met verse en lokale producten.

Foto's

Foto 1 : Het melkmeisje, Johannes Vermeer, ca. 1660.
Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt
Foto 2: Roy Beusker | Vooraanzicht museum aan de Amstel in Amsterdam

De 10 leukste muziekpodia van Noord-Holland
De 10 leukste attracties van Noord-Holland
Toerist in eigen land - Ontdek Volendam, Edam en Marken
De 10 leukste actieve uitjes van Noord-Holland
Toon de nieuwste thema's »