Inloggen

Bezoek een Kaasmarkt, Kaasboerderij of Kaasmuseum

Links: © Freek Sier - Historische Kaasmarkt EdamRechts: Kinderkaasmarkt Alkmaar
Een oer Hollands product is kaas. Op één van de kaasmarkten, in een kaasmuseum of een kaasboerderij kom je alles te weten over het maken, het verhandelen en de geschiedenis van kaas!

Een kaasmarkt is een bijzonder schouwspel. Bekijk hoe de kazen worden aangevoerd, de sjouwende kaasdragers, een plein vol met kazen en het 'handjeklappen'.

Leuk om te combineren met een Kaasmuseum. Hier leer je over de geschiedenis van kaas en het maakproces. En wil je het maken van kaas echt van dichtbij beleven? Dan kun je terecht bij een kaasboerderij.

Bekijk hieronder waar je een kaasmarkt, kaasboerderij en kaasmuseum kunt bezoeken. Say Cheese :)

Kaasstad Edam

Kaasstad Edam
Een van de populairste kazen, Edammer kaas ontleent zijn naam aan deze stad. De huidige Kaasmarkt Edam is een reconstructie van de markt zoals die tot 1922 in Edam werd gehouden. De kazen worden aangevoerd met historische kaasbrikken en roeibootjes, elke woensdagochtend in juli en augustus.

Wil je meer weten over de hele geschiedenis van de echte Edammer kaas? Bezoek dan de Kaasexperience 'Het verhaal van de Edammer kaasjes'. Het bevindt zich in één van de oudste panden van Edam.

Kaasmarkt Alkmaar

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal voor deze oer-Hollandse traditie naar de Kaasmarkt Alkmaar. Iedere vrijdagochtend van april tot september is dit bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers te bezoeken. Speciaal voor kinderen wordt de Kinderkaasmarkt Alkmaar georganiseerd, waarbij ze achter de schermen onder begeleiding alles te weten te komen over de Kaasmarkt en het Waaggebouw. Hier is het Hollands Kaasmuseum gevestigd. Daar kun je zien dat kaas en boter echt uit melk van de koe worden gemaakt.

Kaasmarkt Gouda

Zeg je Kaas dan zeg je Gouda. Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit kun je beleven in de enige echte Gouda Cheese Experience.

En wil je zien hoe de boeren en kaashandelaren te werk gaan? Iedere donderdag vindt er op de Markt in Gouda al eeuwen lang de Goudse kaasmarkt plaats. Door middel van handjeklap verkopen de boeren de kaas aan de handelaren.

Kaasmarkt Woerden

Kaasmarkt Woerden
Op de Woerdense kaasmarkt wordt de échte boerenkaas verhandeld. In het seizoen stallen handelaren en zelfkazende boeren hun kazen uit, terwijl de spreekstalmeester jou meeneemt in de wereld van kaas.

Combineer een bezoek aan het hypermoderne Kaaspakhuis. Dit proef en smaak centrum is dé plek waar alles op het gebied van kaas samenkomt.

Ook in de buurt ligt het Kaas Museum in Bodegraven. Hier kun je het hele proces van kaas maken zien; van de melkwinning en boterbereiding tot de handel en opslag. De nadruk ligt hierbij op het maken van boerenkaas, zoals die nog steeds in deze omgeving gemaakt wordt.

Activiteiten bij Kaasboerderijen

Ook zijn er verschillende kaasboerderijen door het land waar je nog kunt zien hoe de echte kaas gemaakt wordt! Misschien mag je een kijkje nemen bij de dieren op de boerderij. Veelal zijn er extra leuke boerderij activiteiten te doen.

In de zomervakantie kun je terecht bij Boerderijbeleving Kaasboerderij De Gelder in Friesland. Hier zie je het gehele proces van melk tot kaas. Ook bij Kaasboerderij Weenink in Gelderland zie je het proces van kaas maken. Daarnaast zijn er leuke activiteiten te doen, zoals boerengolf, handboogschieten en een GPS-tocht.

Op de 17e eeuwse Kaasboerderij Hoogerwaard in Ouderkerk aan den IJssel beleef je een dagje uit op het platteland. Met rondleidingen over de boerderij, Oud-hollandse Boerderijspelen, steppen op kaasgele kickbikes door de polder en leren kaas maken.

Kaas- en Botermuseum De Weistaar is onderdeel van Partyboerderij De Weistaar. In het museum kun je veel leren over de kaas van vroeger. Hoe wordt kaas gemaakt? En hoe zit dat met boter? Ontdek het allemaal in het Kaas- en Botermuseum.

Veel meer leuke activiteiten in Nederland

Naast deze leuke kaas evenementen en activiteiten is er in Nederland nog veel meer te beleven. De uitagenda staat vol met Evenementen en Festivals. Van een leuke markt of braderie bezoeken tot theaterfestival. En van kinderactiviteit bij een museum tot .... Noem het maar op. Je vindt het allemaal op Uitzinnig.nl.

Zomervakantie uitjes Gelderland - 10 x activiteiten en uitstapjes
Theaterfestivals in Nederland deze zomer
De mooiste corso's in Nederland 2024
Beleef een actief en stoer uitje bij één van deze indoor trampolineparken
Toon de nieuwste thema's »