10 x de leukste openluchtmusea in Nederland

Links: ArcheonRechts: © The Flying Dutchmen - Buitenmuseum Zuiderzeemuseum
Nederland heeft diverse musea in de openlucht waar je terug gaat in de tijd. Verhalen brengen het dagelijks leven van vroeger tot leven.

Wandel tussen de huizen en gebouwen uit vroeger tijden. Vooral in de weekenden en de vakanties worden er vaak leuke evenementen en extra activiteiten georganiseerd. Zoals demonstraties van oude ambachten, activiteiten voor kinderen of je kunt er zelf aan de slag.

1. Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum
Beleef de geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum. Bijzondere ontmoetingen, geuren, beelden en verhalen brengen onvergetelijke herinneringen boven aan het dagelijks leven van vroeger. Er staan historische huizen en boerderijen in het landelijke museumpark.

2. Archeon

In Archeon beleef je de geschiedenis van Nederland. Op dit bijzondere park staan hutten, tempels, herbergen, klooster, gildenwoningen, bruggen en poorten die elk een reconstructie van gebouwen uit vroeger tijden zijn. Deze reconstructies worden bewoond door zogenaamde Archeontolken. Deze laten je kennismaken met de gebruiken en leefomstandigheden van die tijd.

3. Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal over het Zuiderzeegebied. Het bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum.

Bijzonder is het buitenmuseum met authentieke panden van vroeger, waar je met een boot naar toe vaart. Je wandelt langs huizen, winkels en werkplaatsen. Hier kun je helpen met het breien van de netten, een touw in elkaar draaien bij de touwslagerij en nog veel meer.

4. Openluchtmuseum Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum
In Openluchtmuseum Ootmarsum lijkt het net alsof je in een andere wereld stapt. Het mooie parkachtige terrein staat vol met boom- en waterpartijen. Hier en daar bevinden zich authentiek ingerichte boerenhuizen van vroeger.

5. preHistorisch Dorp

De geschiedenis komt tot leven in het preHistorisch Dorp. Hier beleef je 15.000 jaar geschiedenis in 1 dag. Je bezoekt het middeleeuwse stadje Endehoven en het prehistorische dorpje Eversham uit de ijzertijd.

6. Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof
Eynderhoof is een uniek en levend museum van ambachten in historische gebouwen en werkplaatsen. Het openluchtmuseum is omgeven met tuinen, gaarden en akkers en is voor alle leeftijden de moeite waard. Eynderhoof geldt als een streekmuseum voor de peelregio.

7. Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Openluchtmuseum Ellert en Brammert is een park waar je terug gaat in het verleden van Zuidoost-Drenthe. Bewonder hoe men door de tijd heen woonde en werkte. Neem een kijkje in de plaggenhut, de Saksische boerderij, het tolhuis, het schooltje en de gevangenis.

8. Museumpark Orientalis

Reis in eigen land naar het nabije Midden-Oosten! In het 30 ha groot Museumpark Orientalis beleef je de kleurrijke wereld van christendom, jodendom en de islam die hier tot leven komt. Stap een echt Joods en Arabisch dorp binnen of verken het plein van Pilatus en een sfeervolle Romeinse straat.

9. Afrika Museum

Het Afrika Museum is het enige volkenkundige museum in Nederland dat zich specifiek richt op Afrikaanse kunst en culturen ten zuiden van de Sahara. Het museum beschikt over een unieke collectie traditionele en hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora.

10. Veenpark

Veenpark
Een bezoek aan Veenpark is een bijzondere kennismaking met de geschiedenis van het veen. Hier kun je zien hoe de mensen vroeger woonden en leefden. Het veenpark ligt midden in het oorspronkelijke veengebied in Drenthe.

Ontdek het veenpark per stoomtrein of turfschip en bezoek het dorp van plaggenhutten.

Verrassend er op uit .. »