Inloggen

De 10 leukste musea van Gelderland

Links: Boerderijmuseum De BovenstreekRechts: openluchtmuseum.nl
Hoe vaak ga jij naar een museum? Ken je deze musea in Gelderland al? Ook de minder bekende musea in dit overzicht zijn de moeite waard. Laat je verrassen!

1. Boerderijmuseum De Bovenstreek

Boerderijmuseum De Bovenstreek
In Boerderijmuseum De Bovenstreek kom je veel te weten over het boerenleven zoals dat vroeger was. Wanneer je de boerderij uit 1753 binnenloopt, ga je een stap terug in de tijd. Loop door de mooie kamer met antieke tegeltjes en bekijk de opgemaakte bedstee.

Bewonder hoe het boerengezin hier leefde en werkte. In de kleine kelder zijn de weckflessen met groenten en vruchten uit de tuin te zien. ..
65 stemmen Meer info

2. Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45

Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45
Dit unieke oorlogsmuseum laat je een overzicht en een nauwkeurig beeld zien van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat met name om Arnhem en haar omgeving zelf. Er zijn veel spullen uit de oorlog bewaard gebleven die je hier kunt bekijken.
48 stemmen Meer info

3. Nederlands Openluchtmuseum

Beleef de geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum. Bijzondere ontmoetingen, geuren, beelden en verhalen brengen onvergetelijke herinneringen boven aan het dagelijks leven van vroeger. Er staan historische huizen en boerderijen in het landelijke museumpark.
40 stemmen Meer info

4. Lalique Museum Doesburg

Lalique Museum Doesburg
Het Lalique Museum, in de historische Hanzestad Doesburg, is gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Hij leefde van 1860-1945 en is een van de belangrijkste ontwerpers in de tijdperken van de art nouveau en art deco. Hij wordt ook wel de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst genoemd.

In het museum, dat zich in twee Rijksmonumenten bevindt, zijn naast ..
38 stemmen Meer info

5. Museum Elburg

Museum Elburg is gevestigd in een 15e eeuws vrouwenklooster. De vaste collectie bestaat uit voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Daarnaast zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen. De Vischpoort, Kazematten en het muurhuisje behoren ook tot het museum.

De voormalige kloosterpanden, inclusief de middeleeuwse dubbelkapel zijn bijzonder sfeervol. Vanaf de verstilde ..
33 stemmen Meer info

6. Nederlands Bakkerijmuseum

In dit gezellige museum kom je meer te weten over de geschiedenis van brood en banket. Het is het grootste bakkerijmuseum in Nederland en heeft een unieke collectie. Op een speelse manier leer je veel over brood en banket.

De sfeervolle locatie bestaat uit twee voormalige stadsboerderijen. Er zijn bakdemonstraties waarbij een bakker je de geschiedenis van het bakkersleven laat zien. Ook kun je ..
30 stemmen Meer info

7. Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis
Reis in eigen land naar het nabije Midden-Oosten! In het 30 ha groot Museumpark Orientalis beleef je de kleurrijke wereld van christendom, jodendom en de islam die hier tot leven komt. Stap een echt Joods en Arabisch dorp binnen of verken het plein van Pilatus en een sfeervolle Romeinse straat.

Het hele jaar door zijn er evenementen met activiteiten, demonstraties (bv. Oude ambachten), ..
27 stemmen Meer info

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Paleis Het Loo

Paleis het Loo heeft haar deuren weer geopend na een grondige renovatie en verbouwing. Er zijn vernieuwde kamers én bekende zalen die in volle glorie zijn hersteld. Met audioverhalen word je meegenomen door de bijzondere geschiedenis van het paleis, het Huis van Oranje en Nederland. Natuurlijk kun je ook de paleistuinen weer bewonderen.

Het paleis
Paleis Het Loo was voorheen het ..
23 stemmen Meer info

9. Galerie en Beeldentuin De Queeste

Galerie en Beeldentuin De Queeste bestaat uit een galerie en een beeldentuin. In de galerie wordt expressief werk geëxposeerd van aanstormend talent alsmede gevestigde namen uit zowel Nederland als Bulgarije. In de beeldentuin, een oud Engelse parktuin, worden beelden omzoomd door prachtige natuur.
19 stemmen Meer info

10. Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum
Als liefhebber van beeldende kunst mag een bezoek aan het Kröller-Müller Museum niet ontbreken. Bewonder hier een wereldberoemde collectie van beeldende kunst uit de 19e en 20e eeuw.

Het museum beschikt over de tweede grootste Van Gogh collectie ter wereld! Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Monet, Seurat, Picasso en Mondriaan.
16 stemmen Meer info

11. Museumboerderij Mariahoeve

Het kleinschalige openluchtmuseum Mariahoeve laat zien hoe drie zussen hier ruim 90 jaar gewoond hebben, van 1907 - 2003. Het museum is geheel in oorspronkelijk staat gehouden. Gidsen geven rondleidingen en vertellen over de unieke geschiedenis van deze boerderij op de Veluwe.
4 stemmen Meer info

12. Nederlands Artillerie Museum

Nederlands Artillerie Museum
Op de top van de Woldberg ligt het Nederlandse Artillerie Museum (Historische Collectie Korps Veldartillerie). Op de Legerplaats bij Oldebroek is 750 vierkante meter aan tentoonstellingen te bewonderen. Je krijgt hier een duidelijk beeld van het Wapen der Artillerie en haar rijke geschiedenis.
4 stemmen Meer info

13. Museonder

Het Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld en is gevestigd in het Bezoekerscentrum van het Nationale Park De Hoge Veluwe.
3 stemmen Meer info

14. CODA Museum

CODA Museum
In het CODA Museum kun je moderne en hedendaagse kunst zien. De hedendaagse kunst bestaat vooral uit papierkunst en sieraden. Er zijn verschillende exposities over de streekhistorie van Apeldoorn en omstreken.
3 stemmen Meer info

15. Wereldmuseum Berg en Dal - Afrika Museum

Wereldmuseum Berg en Dal - Afrika Museum
Let op: Wereldmuseum Berg en Dal sluit per 27 november 2023 definitief de deuren. De Congregatie van de Heilige Geest verlengt het huurcontract niet. Wereldmuseum Berg en Dal, als onderdeel van de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, wil graag relevante tentoonstellingen en programma’s in deze regio blijven presenteren. Zij kijken dan ook naar nieuwe mogelijkheden. -

Het Wereldmuseum ..
2 stemmen Meer info

Alle musea in Gelderland
De 10 leukste theaters van Gelderland
De 10 leukste actieve uitjes van Gelderland
De 10 leukste attracties van Gelderland
Bierfestival Brew at theZoo keert terug naar Beekse Bergen
Toon de nieuwste thema's »