Menu
Tips

De 10 leukste musea van Overijssel

Links: © Pedro Sluiter - Museum de FundatieRechts: veenmuseum.nl
Hoe vaak ga jij naar een museum? Ken je deze musea in Overijssel al? Ook de minder bekende musea in dit overzicht zijn de moeite waard. Laat je verrassen!

1. Bolletje Bakkerijmuseum

Bolletje Bakkerijmuseum
Midden in het winkelhart van Almelo vind je het geboortehuis van Bolletje. Het lijkt net alsof je 1867 binnenstapt. Je kunt er zien hoe er vroeger in de bakkerij gewerkt is met deegkuipen, kommen, messen en de vormen die gebruikt zijn om beschuit, brood, koekjes en taart mee te bakken.


42 stemmen Meer info

2. Bonami Spelcomputer Museum

Het Bonami Spelcomputer Museum is een museum met honderden spelcomputers en meer dan 10.000 games. De Pong, Atari, Commodore-64, Amiga, Sinclair en andere kanjers uit vervlogen tijden vind je hier.

Tevens is er een leuke collectie Arcadekasten, waardoor je een redelijk volledig beeld krijgt van wat er zoal in het verleden is geweest. Op de tijdslijn is de geschiedenis van de spelcomputer ..
39 stemmen Meer info

3. Rijssens Leemspoor

Rijssens Leemspoor
Bij het Rijssens Leemspoor ga je een stap terug in de tijd. Ongeveer 100 jaar geleden vervoerden de steenfabrieken hun grondstof op dit spoor. Hier kun je het spoor bekijken en er zelfs een ritje op maken. Er is onder andere een stoomlocomotief en er zijn verschillende diesels te zien.
36 stemmen Meer info
Blijf automatisch op de hoogte!


Ongeldig e-mailadres

4. Museum de Fundatie

Paleis aan de Blijmarkt heeft een spectaculaire uitbreiding ondergaan. Het neoclassicistische pand heeft een ellipsvormige opbouw (ook al ‘de wolk’, ‘het ei’, ‘de ufo’, ‘de zeppelin’ of ‘het ruimteschip’ genoemd) die plaats biedt aan twee nieuwe tentoonstellingszalen. Een raam van 65 vierkante meter geeft uitzicht op de binnenstad van Zwolle.
33 stemmen Meer info

5. De Museumfabriek

De Museumfabriek
In de Museumfabriek (voorheen Twentse Welle) word je verrast, raak je verwonderd en ga je zelf aan de slag. Het is een interactief familiemuseum die het verhaal vertelt van het menselijk avontuur; hoe de mens de grenzen van zijn bestaan opzoekt met Twente als basis. Vanaf de vestiging van de eerste mensen in deze streek tot de innovaties van vandaag.
30 stemmen Meer info

6. Openluchtmuseum Ootmarsum

In Openluchtmuseum Ootmarsum lijkt het net alsof je in een andere wereld stapt. Het mooie parkachtige terrein staat vol met boom- en waterpartijen. Hier en daar bevinden zich authentiek ingerichte boerenhuizen van vroeger.
26 stemmen Meer info

7. Schoolmuseum - Educatorium Ootmarsum

Schoolmuseum - Educatorium Ootmarsum
Het Schoolmuseum in Ootmarsum is voor jong en oud een leuke ervaring. In een vakwerkgebouw uit de 17e eeuw kom je te weten hoe school er vroeger uitzag. Er zijn verschillende ruimtes waar je het onderwijs door de eeuwen heen kunt zien.
22 stemmen Meer info

8. Bakkerij- en IJsmuseum

Het Bakkerij- en IJsmuseum in Hellendoorn is een sfeervol museum, gevestigd in de voormalige bakkerswinkel. Er is een uitgebreide verzameling machines en gereedschappen die gebruikt werden in bakkerijen en bij de bereiding van ijs. Zoals een van de eerste ijsmachines, de Rollo ijsmachine.
19 stemmen Meer info

9. Geert Groote Huis

Hier maak je kennis met Geert Groote. Hij is de grondlegger van de Moderne Devotie, een religieuze beweging aan het einde van de 14e eeuw. Wie was Geert de Groote precies en waarom gooide hij zijn leven om?
16 stemmen Meer info

10. Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoedmuseum Deventer
In Speelgoedmuseum Deventer kijk je je ogen uit. Kijk door de raampjes van oude poppenhuizen en bekijk filmbeelden van het poppenhuis uit 1890 van dokter Prick. In het museum kun je altijd oude spelletjes spelen, zoals het Romeinse molenspel en het Pim-pam-pet uit de jaren zeventig.
13 stemmen Meer info

11. Museum De Waag

Museum De Waag is gevestigd in de Waag die dateert uit 1528. Een monument op zich en daarmee ook het grootste collectie-item van de Deventer erfgoedcollectie!
2 stemmen Meer info

12. Veenmuseum Vriezenveenseveld

Veenmuseum Vriezenveenseveld
Het Veenmuseum Vriezenveenseveld is een bijzonder museum. Je kunt hier door het veengebied lopen en de kleine boerderijen en werkplekken van vroeger bewonderen. In de expositiehal wordt uitleg gegeven over het ontstaan van veen.

1 stem Meer info

13. Museum Buurtspoorweg

Hier kun je een reis terug in de tijd maken met een echte stoomlocomotief. Je rijdt over een spoor dat al 125 jaar oud is tussen de stations Haaksbergen en Boekelo uit 1884. De conducteur komt langs in een uniform van vroeger waardoor het beeld van toen compleet is!
1 stem Meer info

14. Emaille- en Bromfietsmuseum

Het Emaille- en Bromfietsmuseum, gelegen op Vakantiepark De Lindenberg, neemt je mee terug in de tijd. Bekijk hier de bakjes zand-zeep-soda en de bussen koffie-suiker-thee. In het museum is een enorme collectie met ouderwetse attributen te zien. Van pannensets tot ouderwetse petroleumstellen en lepelrekken.
1 stem Meer info

15. Natuurmuseum Holterberg

Natuurmuseum Holterberg is een indrukwekkend museum met levensgrote diorama's. Zoals zeehonden die luieren in de Waddenzee, ganzen bij de IJssel en gemzen die huppelen over de Alpen. Te midden van deze grote diorama’s krijg je het gevoel dat je tussen de dieren staat.
1 stem Meer info

Alle musea in Overijssel
De 10 leukste actieve uitjes van Overijssel
De 10 leukste theaters van Overijssel
De 10 leukste attracties van Overijssel
De leukste uitjes voor treinliefhebbers
Verrassend er op uit .. »