Altijd toegang tot je favoriete uitjes

Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.

Inloggen

Wereldmuziek in De X Rina Das Baul Trio

Zaterdag 21 oktober 2023 | Muziekpodium De X | Leiden
Rina Das Baul is een van de meest gerespecteerde en bekende Baul zangers uit West-Bengalen, India. Bauls zijn rondtrekkende muzikanten en dichters, en Rina komt ook uit een Baul-familie dichtbij Bolpur, de geboorteplaats van de befaamde Rabindranath Tagore, die zelf ook een Baul was. Van haar opa leerde Rina van jongs af aan de teksten, ritmes en muziekinstrumenten. Ook leerde hij haar om de nuances van de muziek en de Baul filosofie te begrijpen.

De Baul traditie stamt uit de vroege 8e eeuw en heeft invloeden in zich vanuit het Sahajiya Boeddhisme, Centraal-Aziatische en Midden-Oosterse Soefisme, en Bengaals Hindoeïsme. Bauls identificeren zich immers niet met enige georganiseerde religie, kaste-systeem, bepaalde goden, tempels of heilige plekken. Bauls geloven dat (een) God in het fysieke menselijke lichaam huist.

De Bauls worden niet alleen bewonderd voor hun vrijheid van denken en doen, maar ook voor hun muziek en dichtkunst. Muziek, zang, dichtkunst en dans staan allen in het teken van de zoektocht naar spirituele bevrijding en de relatie tussen mens en god. Hun devotionele liederen voeren minstens terug naar de 15e eeuw, toen ze voor het eerst
verschenen in de Bengaalse literatuur. De teksten passen zich continue aan de hedendaagse situatie.

In het begin was het optreden voor Rina zeer lastig, als vrouw in een patriarchale samenleving. Ze kreeg veel over zich heen maar ze hield vol, want niets gaf haar meer voldoening dan de muziek. Haar man, ook een Baul-muz.


Aanvangstijden

Zaterdag 21 oktober 2023: 20.30 uur

Aanvang: 20:30 uur
Zaal open: 20:00 uur.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van het optreden zelf.

Prijzen

Prijs aan de zaal: € 17,50
Prijs online: € 15,00
Studenten: € 10,00.
 

Bezoekersinformatie

Muziekpodium De X
Middelstegracht 123
2312 TV Leiden (Zuid-Holland)
Meer informatie »


Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres
Genre: Muziek | Wereldmuziek

Voeg een review toe

Jouw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn *


Laat dit leeg:

Zet alvast in je agenda