Inloggen

10 x de leukste openluchtmusea in Nederland

Links: ArcheonRechts: openluchtmuseum.nl
Nederland heeft diverse musea in de openlucht waar je terug gaat in de tijd. Verhalen brengen het dagelijks leven van vroeger tot leven.

Wandel tussen de huizen en gebouwen uit vroeger tijden. Vooral in de weekenden en de vakanties organiseren de openluchtmusea vaak leuke evenementen en extra activiteiten. Zoals demonstraties van oude ambachten, activiteiten voor kinderen waarbij je ook nog zelf aan de slag mag.

Bekijk 10 x de leukste openluchtmusea in Nederland.

1. Archeon

Archeon
In Archeon beleef je de geschiedenis van Nederland. Op dit bijzondere park staan hutten, tempels, herbergen, klooster, gildenwoningen, bruggen en poorten die elk een reconstructie van gebouwen uit vroeger tijden zijn. Deze reconstructies worden bewoond door zogenaamde Archeontolken. Deze laten je kennismaken met de gebruiken en leefomstandigheden van die tijd.

2. Nederlands Openluchtmuseum

Beleef de geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum. Bijzondere ontmoetingen, geuren, beelden en verhalen brengen onvergetelijke herinneringen boven aan het dagelijks leven van vroeger. Er staan historische huizen en boerderijen in het landelijke museumpark.

3. Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal over het Zuiderzeegebied. Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Duik in het buiten- en binnenmuseum in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de ..

4. Openluchtmuseum Ootmarsum

In Openluchtmuseum Ootmarsum lijkt het net alsof je in een andere wereld stapt. Het mooie parkachtige terrein staat vol met boom- en waterpartijen. Hier en daar bevinden zich authentiek ingerichte boerenhuizen van vroeger.

5. PreHistorisch Dorp

PreHistorisch Dorp
De geschiedenis komt tot leven in het preHistorisch Dorp. Hier beleef je 15.000 jaar geschiedenis in 1 dag. Je bezoekt het middeleeuwse stadje Endehoven en het prehistorische dorpje Eversham uit de ijzertijd.

Met name tijdens weekenden en vakanties komt het museum tot leven en nemen historisch geklede bewoners je mee terug in de tijd. Met elk weekend een ander thema en allerlei activiteiten ..

6. Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

Eynderhoof is een uniek en levend museum van ambachten in historische gebouwen en werkplaatsen. Het openluchtmuseum is omgeven met tuinen, gaarden en akkers en is voor alle leeftijden de moeite waard. Eynderhoof geldt als een streekmuseum voor de peelregio.

7. Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Openluchtmuseum Ellert en Brammert is een park waar je terug gaat in het verleden van Zuidoost-Drenthe. Bewonder hoe men door de tijd heen woonde en werkte. Neem een kijkje in de plaggenhut, de Saksische boerderij, het tolhuis, het schooltje en de gevangenis.

Er zijn verschillende verzamelingen te bekijken. Ook is er een speeltuin, kinderboerderij en een 16-delig kippenverblijf. Zo kun je zien ..

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Museumpark Orientalis

Reis in eigen land naar het nabije Midden-Oosten! In het 30 ha groot Museumpark Orientalis beleef je de kleurrijke wereld van christendom, jodendom en de islam die hier tot leven komt. Stap een echt Joods en Arabisch dorp binnen of verken het plein van Pilatus en een sfeervolle Romeinse straat.

Het hele jaar door zijn er evenementen met activiteiten, demonstraties (bv. Oude ambachten), ..

9. Veenpark

Een bezoek aan Veenpark is een bijzondere kennismaking met de geschiedenis van het veen. Hier kun je zien hoe de mensen vroeger woonden en leefden. Het museumpark ligt midden in het oorspronkelijke veengebied in Drenthe. Ontdek het veenpark per stoomtrein of turfschip en bezoek het dorp van plaggenhutten.

Voor de kinderen is Veenpark een spannende plek waar veel te ontdekken is. Er is een ..

10 x Festivals in augustus
De leukste uitjes voor treinliefhebbers
10 uitjes in Amsterdam deze zomer
Zomervakantie uitjes Noord-Brabant - 10 x activiteiten en uitstapjes
Toon de nieuwste thema's »