Inloggen

De 10 leukste musea van Gelderland

Links: openluchtmuseum.nlRechts: © Hip en stijl fotografie - Lalique Museum Doesburg
Hoe vaak ga jij naar een museum? Ken je deze musea in Gelderland al? Ook de minder bekende musea in dit overzicht zijn de moeite waard. Laat je verrassen!

1. Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45

Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45
Dit unieke oorlogsmuseum laat je een overzicht en een nauwkeurig beeld zien van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat met name om Arnhem en haar omgeving zelf. Er zijn veel spullen uit de oorlog bewaard gebleven die je hier kunt bekijken.
48 stemmen Meer info

2. Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum
Beleef de geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum. Bijzondere ontmoetingen, geuren, beelden en verhalen brengen onvergetelijke herinneringen boven aan het dagelijks leven van vroeger. Er staan historische huizen en boerderijen in het landelijke museumpark.
42 stemmen Meer info

3. Lalique Museum Doesburg

Het Lalique Museum, in de historische Hanzestad Doesburg, is gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Hij leefde van 1860-1945 en is een van de belangrijkste ontwerpers in de tijdperken van de art nouveau en art deco. Hij wordt ook wel de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst genoemd.

In het museum, dat zich in twee Rijksmonumenten bevindt, zijn naast ..
39 stemmen Meer info

4. Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis
Reis in eigen land naar het nabije Midden-Oosten! In het 30 ha groot Museumpark Orientalis beleef je de kleurrijke wereld van christendom, jodendom en de islam die hier tot leven komt. Stap een echt Joods en Arabisch dorp binnen of verken het plein van Pilatus en een sfeervolle Romeinse straat.

Het hele jaar door zijn er evenementen met activiteiten, demonstraties (bv. Oude ambachten), ..
34 stemmen Meer info

5. Boerderijmuseum De Bovenstreek

In Boerderijmuseum De Bovenstreek kom je veel te weten over het boerenleven zoals dat vroeger was. Wanneer je de boerderij uit 1753 binnenloopt, ga je een stap terug in de tijd. Loop door de mooie kamer met antieke tegeltjes en bekijk de opgemaakte bedstee.

Bewonder hoe het boerengezin hier leefde en werkte. In de kleine kelder zijn de weckflessen met groenten en vruchten uit de tuin te zien. ..
32 stemmen Meer info

6. Museum Elburg

Museum Elburg is gevestigd in een 15e eeuws vrouwenklooster. De vaste collectie bestaat uit voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Daarnaast zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen. De Vischpoort, Kazematten en het muurhuisje behoren ook tot het museum.

De voormalige kloosterpanden, inclusief de middeleeuwse dubbelkapel zijn bijzonder sfeervol. Vanaf de verstilde ..
30 stemmen Meer info

7. Nederlands Bakkerijmuseum

Nederlands Bakkerijmuseum
In dit gezellige museum kom je meer te weten over de geschiedenis van brood en banket. Het is het grootste bakkerijmuseum in Nederland en heeft een unieke collectie. Op een speelse manier leer je veel over brood en banket.
24 stemmen Meer info

Blijf op de hoogte

Wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van de leukste uittips? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Ongeldig e-mailadres

8. Paleis Het Loo

Paleis het Loo heeft haar deuren weer geopend na een grondige renovatie en verbouwing. Er zijn vernieuwde kamers én bekende zalen die in volle glorie zijn hersteld. Met audioverhalen word je meegenomen door de bijzondere geschiedenis van het paleis, het Huis van Oranje en Nederland. Natuurlijk kun je ook de paleistuinen weer bewonderen.

Het paleis
Paleis Het Loo was voorheen het ..
22 stemmen Meer info

9. Kröller-Müller Museum

Als liefhebber van beeldende kunst mag een bezoek aan het Kröller-Müller Museum niet ontbreken. Bewonder hier een wereldberoemde collectie van beeldende kunst uit de 19e en 20e eeuw.

Het museum beschikt over de tweede grootste Van Gogh collectie ter wereld! Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Monet, Seurat, Picasso en Mondriaan.
18 stemmen Meer info

10. Galerie en Beeldentuin De Queeste

Galerie en Beeldentuin De Queeste
Galerie en Beeldentuin De Queeste bestaat uit een galerie en een beeldentuin. In de galerie wordt expressief werk geëxposeerd van aanstormend talent alsmede gevestigde namen uit zowel Nederland als Bulgarije. In de beeldentuin, een oud Engelse parktuin, worden beelden omzoomd door prachtige natuur.
16 stemmen Meer info

11. Nederlands Artillerie Museum

Op de top van de Woldberg ligt het Nederlandse Artillerie Museum (Historische Collectie Korps Veldartillerie). Op de Legerplaats bij Oldebroek is 750 vierkante meter aan tentoonstellingen te bewonderen. Je krijgt hier een duidelijk beeld van het Wapen der Artillerie en haar rijke geschiedenis.
4 stemmen Meer info

12. Museumboerderij Mariahoeve

Het kleinschalige openluchtmuseum Mariahoeve laat zien hoe drie zussen hier ruim 90 jaar gewoond hebben, van 1907 - 2003. Het museum is geheel in oorspronkelijk staat gehouden. Gidsen geven rondleidingen en vertellen over de unieke geschiedenis van deze boerderij op de Veluwe.
3 stemmen Meer info

13. Museonder

Het Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld en is gevestigd in het Bezoekerscentrum van het Nationale Park De Hoge Veluwe.
3 stemmen Meer info

14. CODA Museum

CODA Museum
In het CODA Museum kun je moderne en hedendaagse kunst zien. De hedendaagse kunst bestaat vooral uit papierkunst en sieraden. Er zijn verschillende exposities over de streekhistorie van Apeldoorn en omstreken.
3 stemmen Meer info

15. Afrika Museum

Afrika Museum
Het Afrika Museum is het enige volkenkundige museum in Nederland dat zich specifiek richt op Afrikaanse kunst en culturen ten zuiden van de Sahara. Het museum beschikt over een unieke collectie traditionele en hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora.

De combinatie van een Binnenmuseum met fraaie tentoonstellingen en een Buitenmuseum waar beleving centraal staat, maakt het Afrika ..
2 stemmen Meer info

Alle musea in Gelderland
De 10 leukste actieve uitjes van Gelderland
De 10 leukste theaters van Gelderland
De 10 leukste attracties van Gelderland
Bewonder Kunst bij een Kunstroute of Atelierroute in september